Bekijk het origineel

door drs. J. Poortman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

door drs. J. Poortman

2 minuten leestijd

holland denemarken engeland canada USA blank zuid afrika israel Zwitserland USA. niet blank noorwegen frankrijk italie

ben is hierboven reeds uiteengezet. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre deze theorieën juist zijn.

Kankerbestrijding

Na het bovenstaande is het terecfut als u vraagt wat er aan te doen is. Het zal duidelijk geworden zijn, dat nog lang niet voor iedere tumor duidelijk is hoe de invloed van een bepaalde faktor of de wisselwerking van een aantal faktoren zich doet gelden. Gelukkig is het zo; dat wij niet het hele probleem van de kanker behoeven te begrijpen om

20 30

Japan
Figuur 4 toch zinvol wat te kunnen doen. In de strijd tegen deze ziekte maakt de medicus gebruik van drie wapens: de operatie, de bestraling met radioactive stoffen en de toediening van bepaalde stoffen die de gezwelgroei remmen of zelfs verhinderen.

De periode, die voorafgaat aan het voelbaar worden van de tumor, of die ligt tussen het ontstaan van de tumor en de eerste klachten kan soms vele, vele jaren zijn. Soms gaat er zelfs een voorstadium vooraf aan het werkelijk ontsporen van een cel in de richting van een echte kankercel. de bevolking, betere voeding of specifieke ontregeling van de voortplantingsfaktoren een rol spelen. leen verspreid over zeer verschillende vakgebieden. De slechte communicatie tussen de wetenschappelijke onderzoeker, ieder werkzaam vanuit een detail van het totale probleem en geïsoleerd binnen het nauwe blikveld van zijn eigen onderzoek, zou er dan de oorzaak van zijn, dat er nog geen definitieve doorbraak is opgetreden in het kankeronderzoek.

Een topfiguur uit het Amerikaanse kankeronderzoek heeft het wel eens zo geformuleerd, dat het hem niet zou verbazen als hem binnenkort telefonisch meegedeeld werd door een van zijn medewerkers dat het kankerprobleem opgelost is. En dat zei hij al enkele jaren geleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

door drs. J. Poortman

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken