Bekijk het origineel

Bestraling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bestraling

2 minuten leestijd

10
•Chili T3 •Japan

50
groter is het dodental ten gevolge van borstkanker. Let er ook op dat Nederland hier bovenaan staat.

Om zicht te krijgen op de factoren die met deze leefgewoonten samenhangen is het nodig om andere variabelen, bijvoorbeeld klimaat, luchtverontreiniging e.d. uit te sluiten. Dit kan dus het makkelijkst. gebeuren als op een betrekkelijk klein oppervlak een aantal groepen bij elkaar wonen met essentieel verschillende leefgewoonten. Israël is hier een voorbeeld van.

100 150

olie en vet opname in voedsel (grann/dag)
Veel is nog onduidelijk, maar in ieder geval geeft overgewicht ten gevolge van te veel en te vet eten een verhoogd risico op het voorkomen van borstkanker. Voor andere tumoren gelden andere verbanden.

Bij de bestraling van tumoren of van de metastasen wordt gebruikt gemaakt van de eigenschap, dat sommige radioactieve stoffen in staat zijn om levende lichaamscellen te vernietigen. Door de energie van de radioactieve deeltjes wordt het erfelijk materiaal in de celkern kapot gemaakt, met als gevolg dat zo'n cel zich niet meer kan delen en dus ook geen andere cellen kan voortbrengen. De cellen van een tumor kenmerken zich juist door het vermogen om zich snel en efficiënt te delen en te vermenigvuldigen. Een voldoende dosis radioactiviteit ter plaats van de tumor vernietigt dus de kwaadaardige cellen, zodat de tumor niet verder doorgroeit.

Een probleem is hierbij altijd dat het niet te voorkomen is, dat gezonde cellen van gezonde organen in de buurt van de tumor ook geraakt worden. De ontwikkeling van moderne radiologische apparatuur, waarmee zeer gericht een dosis straling gegeven kan worden, heeft dit risico aanzienlijk verminderd. De radioactieve bestraling kan uitwendig gegeven worden, maar de radioactiviteitsbron kan ook (tijdelijk) geïmplanteerd worden.

Het geven van stoffen die de tumorgroei remmen, cytostatica celremmers, berust eigenlijk op hetzelfde principe als dat van de bestmling. Deze cytostatica zijn in staat ofh met het erfelijke materiaal in de cel een interactie aan te gaan, die voorkomt dat deze cel zich gaat delen en vermenigvuldigen. De medicus beschikt over een scala van cytostatica mat elk hun eigen toepassingsgebied. Een ernstig bezwaar is, dat deze stoffen geen absolute voorkeur hebben voor kankercellen, maar evengoed gezonde cellen in hun groei remmen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bestraling

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken