Bekijk het origineel

Winst voor links in Franse verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst voor links in Franse verkiezingen

Toenemende polarisatie

2 minuten leestijd

PARIJS, maandag — Bij de verkiezingen voor de Franse departementale „algemene raden", waarvan zondag de tweede en laatste ronde werd gehouden, heeft de linkse oppositie de meeste steramen- en zetelwinst geboekt. De grote overwinnaars waren de socialisten van Francois Mitterand die

123 zetels vooruit gingen. Ook hun communistische coalitiegenoten kregen er zetels by, namelyk 73. Aangezien ook de andere groeperingen van de linkse appositie, zoals de linksradicalen, vorderingen maakten, kwam dit blok met een winst van ruim 200 zetels uit de stryd.

De drie partijen van dé reger'ngscoalitie gingen er echter ook vooruit, zij het in mindere mate. Hun zeteltal nam met 69 toe. Hierbij zcu men neg de 75 zetels winst kunnen voegen die de gematigden boekten die de regering gunstig gezind Z'jn. De einduitslag die het ministerie van binnenlandse zaken maandagochtend vroeg bekend maakte, weerspiegelt de toenemende polariaatie In Frankrijk, die ten koste gaat van de middengroeperingen en de extreme partijen van links en rechts. De grote winst van het linkse blok kan enerzjds voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de partijdiscipline en aan de andere kant aan het feit dat de 'linkse partijen beter verankerd zijn in de departementale raden. De Gaullistische groeperingen die van betrekkelijk recente datum zijn, waren er tot dusver in fete ondervertegenwoordigd.

BELANGSTELLING

De verkiezingen gingen over 1.988 zetels in de „algemene raden". Deze raden komen tweemaal per jaar voor een korte zitting bijeen waarin departementale zaken, zoals de begroting, worden behandeld. Om de drie jaar worden verkiezingen gehouden voor de helft van het aantal zetels. In de eerste ronde op 23 september was al beslist over 955 zetels. Zondag stonden 1.033 zetels, waarvan 19 in overzeese gebieden, op het spel Vv^aardoor in de eerste ronde geen der kandidaten een absolute meerderhe-d had behaald.

De belangstelling van de kiezers was niet groot. In de eerste ronde bleef 46 procent van hen thuis, hetgeen een record was voor Frankrijk. In de laatste rond was de opkomst iets beter. Toen kwam 44,8 procent van de kiezers niet naar de stem.bus. De regering had gesteld dat deze verkiezingen alleen van regionale betekenis waren. Volgens de linkse oppositie zou men echter ook landelijk waarde aan de uitslag moeten tcekermen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Winst voor links in Franse verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken