Bekijk het origineel

Ds. J. Overduin over verschuivingen in geloofsbeleving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ds. J. Overduin over verschuivingen in geloofsbeleving

3 minuten leestijd

Zonder verschuivingen in de geloofsbeleving is de kerk dood; het is dan een museum. Als de kerk echter met alles zou meeschuiven is het een winkel, die wegens opheffing uitverkoop tegen spotprijzen houdt. Aan deze stellingen voegde de Veenendaalse Gereformeerde em.predikant ds. J. Overduin toe: „Wanneer zondag één van de H. Catechismus integraal en actueel verkondigd wordt, zal de kerk bewaard worden voor heilsegoïsme, hoogmoedig wetticisme en moedeloos scepticisme".

Met ongeveer deze woorden besloot zaterdag ds. Overduin zijn inleiding voor de bijeenvergaderde Gereformeerde mannen in de Oosterkerk te Zeist waar hij over „verschuivingen in de geloofsbeleving" sprak, nader ontwikkeld in de twaalftal stellingen.
Wij volgen ds. Overduin gedachtengang. Al is de geloofsbeleving als antwoord op het Evangelie een innerlijke zaak, toch resulteert zij in bepaalde gedragspatronen. Aan de vruchten kent men immers de boom. Maar het angstig negeren van allerlei verschuivingen is even funest als het kritiekloos toejuichen van die verschuivingen. Hoe ernstig wij ook rekening moeten houden met allerlei psychologische, sociologische en politicologische (kortom: culturele) analyses, toch moeten wij ons hoeden voor het gevaar om geconstateerde feiten geruisloos tot normen te verheffen.
Ds. Overduin vond dat vele verschuivingen deels zijn te waarderen als tot nu toe te veel verwaarloosde aspecten van het Evangelie en deels als reactieverschijnselen op een vroegere eenzijdige geloofsbeleving. Vroeger lag de nadruk op de anti-these, tegenwoordig op de solidariteit met de wereld; vroeger werd de betekenis van de kerk als instituut overschat, tegenwoording onderschat. Vroeger een voorzienigheidsgeloof dat menigmaal ten koste ging van de menselijke verantwoordelijkheid, nu is er een zogenaamde mondige verantwoordelijkheid, die God overbodig maakt. Voorvaderverering maakt plaats voor voorvaderverachting of in elk geval verwaarlozing.
Ds. Overduin merkte op dat wie kritisch staat tegenover het verleden, zulks ook moet zijn ten aanzien van het heden. Ds. Overduin meende, dat wij een zuiver criterium moeten hebben ter beoordeling van het verleden, het heden en de toekomst. Van het grootste belang achtte hij het om het antwoordkarakter van het geloof te handhaven. Zo alleen komt men tot de ware identiteit.
De Veenendaalse predikant waarschuwde tegen alle mogelijke filters die het Evangelie versmallen en verschralen. Het Evangelie is zo diep en zo breed dat het geen enkel aspect van de werkelijkheid onbekend laat, maar het mag ook nooit opgaan in een van die aspecten. Zo mag de kerk niet ontaarden in een uitsluitend persoonlijk heilsinstituut, al moet de kerk het persoonlijke heil bloedserieus nemen. De kansel mag geen katheder van een volksuniversiteit worden, al bestrijkt Gods Woord onderrichtend, vermanend, oordelend en verlossend het gehele leven.
Om met prof. CA. van Peursen uit Leiden te spreken, aldus ds. Overduin: om eigen identiteit te bewaren, mag de diaconie niet verworden tot maatschappelijk werk, het pastraat tot pastoraat, de zending tot ontwikkelingshulp.
Ook stond ds. Overduin nog stil bij de dood, de houding en de inhoud van het geloof, eschatologie en de futurologie.

De bijeenkomst in de half gevulde Oosterkerk werd geopend door voorzitter ds. H. van Benthem. Voorts sprak nog ds. J. A. van de Peppel uit Zeist over „Is er uitzicht"?.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ds. J. Overduin over verschuivingen in geloofsbeleving

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken