Bekijk het origineel

BELEID-GRUIJTERS BEVORDERT WERKLOOSHEID IN BOUW

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

BELEID-GRUIJTERS BEVORDERT WERKLOOSHEID IN BOUW

DIRECTEUR NEHOBO VAN OORDEEL:

2 minuten leestijd

De werkloosheiid zal met 25.000 tot 30.000 man toenemen als de regering haar oaleid baseert op de bouwnota van minister Gruijters. Dit heeft de algemeen directeur van Nehobo B.V. (geprefabriceerde vloerelememten) miaandag in Scheemda verklaard. Deze directeur, de heer L. A. Ariens, exvoorzitter van „De Nederlandse Baksteenindustrie", sprak aan de vooravond van de opening in Scheemda van de vierde fabriek vanNehobo B.V.

De heer Ariens. van huis uit registeraccountant, zei dat de accentverschuiving van nieuwbouw naar renovatie ernstige gevaren inhoudt voor de werkgelegenheid en zal leiden tot kapitaalsvernietiging. Het begrip renovatie kan volgens hem zo verschillend worden vertaald, dat het synoniem lijkt met een politiek roistgordijn ter camouflage van de teruglopende njeuwbouwproduktae.

Ooi» was hij van mening, dat er geen sprake is van een woningoverschot, nog vani een toestand als zou in de woningbehoefte zijn voorzien. Ter illustratie merkte hij op, dat op grond van gemiddelde prognoses nog steeds 320.000 krotwoningen zijn, die niet meer voor renovatie in aanmerking komen. Hij merkte verder op, dat daarnaast nog velen zijn, die een onvolwaardige woning hebben.

De regering stelt de inflatiebestrijding boven, de werkgelegenheid in de bouw, zo vervolgde de heer Ariens. De voorgestelde maatregelen voor het eigen-woningbezit vormen z.i. een anti-propaganda voor de eigen woning. Samen met het huurbeleid leiden zij tot een kunstmatig terugdrinigeni van de vraag naar eigen woningen. Hierdoor dreigt er een verstoring op de markt voor koopwoningen hetgeen leidt tot een schijnbaar overscmt in deze sector. De heer Ariens zei dat een grote structurele werkloosheid in de bouw bestreden kan worden met verhoogde bouwactiviteit i.p.v. het tegendeel.

Uit de leegstand mag men niet concluderen dat "er een woningoverschot zou zijn. Hij bracht daarbij de inkomensnivelering ter sprake. Deze zal een vertragende invloed hebben op stappen om een groter deel van het inkomen te bestemmen voor hxmr. Daardoor ontstaan psychologische weerstanden tegen doorstromingen naar womngen met een hogere huur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

BELEID-GRUIJTERS BEVORDERT WERKLOOSHEID IN BOUW

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken