Bekijk het origineel

Lonen kunnen in '74 weinig omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lonen kunnen in '74 weinig omhoog

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Commissie van (vijf) Economische Deskundigen uit de SER vindt, dat er naast de prijzen ook iete aan de Ionen moet worden gedaan om de geldontwaarding terug te dringen.

Prof. dr. D. B. J. Schouten, hoogleraar in Tilburg en voorzitter van die commissie uit de Sociaal-Economische Raad, vindt een werkelijke loonstijging van minder dan twee procent in 1974 noodzakelijk.

Het Centraal Planbureau ging in de Macro-Economische Verkenning bij de Miljoenennota vorige maand nog uit van twee procent.

De commissie-Schouten is voor handhaving van het strakke prijsbeleid, dat minister Lubbers (economische zaken) nu hanteert, maar volgend jaar moet het iets soepeler worden om het ondernemersklimaat niet te veel te verslechteren.

Totstandkoming van een nieuw centraal matigingsakkoord tussen regering, werkgevers en werknemers vindt de commissie een absolute voorwaarde om de inflatie terug te dringen. Anders moet de regering ingrijpen in de lonen.

Op een maandagmiddag gehouden persconferentie ter gelegenheid van de aanbieding van het vrijgekomen rapport van de commissie van vijf, zei prof. Schouten, dat het voor donderdag voorziene gesprek tussen een delegatie uit het kabinet en het bestuur van de Stichting van de Arbeid geen vruchtbaar gesprek kan worden, tenzij men dan afspreekt over een week of veertien dagen weer bij elkaar te komen.

Autonomie van de sociale partners is volgens hem niet meer mogelijk In deze tijd. De commissie ziet dan ook als een der kernpunten van haar rapport de door haar aanbevolen coördinatie van maatregelen van een beleid dat gericht Is op de beteugeling van de inflatie. Die coördinatie moet leiden tot een combinatie van maatregelen op de gebieden van lonen en prijzen, inkomens, arbeidsmarkt, geldwezen overheidsbudget. Wat prof. Schouten aangaat mag daarbij ook worden genoemd investeringspolitiek.

Over de verdere aanbevelingen van de SER-commissie aan regering en bedrijfsleven die donderdag gaan praten over de te nemen stappen voor het terugdringen van de geldontwaarding is alles te lezen op dekconomische pagina.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Lonen kunnen in '74 weinig omhoog

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken