Bekijk het origineel

„Stakingen markeren de vooruitgang''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Stakingen markeren de vooruitgang''

Minister Boersma (AR):

2 minuten leestijd

Maandag j.l. is het boek „Een kwestie van principe, een getuigschrift voor stakers" van de pers gekomen. De journalist Bert Breij, voorlichter en eindredacteur van de industriebond NVV, geeft hierin een documentair verslag van „de fascinerende strijd van de industriebonden" met hun stakingsacties voor inkomensnivellering in het afgelopen jaar.

Dit voorjaar is in rond 200 bedrijven gestaakt. Er waren 80.000 werknemers bij betrokken. Bij deze acties gingen 590.000 arbeidsdagen oftewel 2361 manjaren verloren. Minister Boersma merkt in dit boek op, dat stakingen onplezierige zaken zijn, maar dat een dergelijke druk van onderaf al heel veel malen de vooruitgang gemarkeerd heeft. Verder vraagt hij zich af waar de uitwerking van het inkomensbeleid door de vakbeweging blijft.
Arie Groenevelt (NVV) meent in dit boek, dat er een algehele ontevredenheid is, ergenis over bedrijfssluitingen, reorganisaties, fusies en al dat soort zaken. Volgens Sake van der Ploeg (ex-voorzitter van de voedingsbond NW) hield het plotselinge einde van de stakingsacties dit voorjaar verband met de omstandigheid dat de industriebonden op zwart zaad zaten, met name bij de industriebond NKV. De voorzitter van deze bond Piet brussel ontkende dit ten stelligste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Stakingen markeren de vooruitgang''

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken