Bekijk het origineel

Ds. Jac. V. Dijk nam afscheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ds. Jac. V. Dijk nam afscheid

2 minuten leestijd

„Dat het u welga". Deze woorden uit Ruth 3 vers 1 had ds. Jac. van Dijk als tekst gekozen voor zijn afscheidspredikatie van de Hervormde Gemeente van Monster. Op zijn eigen wijze hield ds. Van Dijk de gemeente voor wat met deze tekstwoorden bedoeld wordt.

Gaat het wel met ons als we genoeg hebben, gaat het wel met de gemeente van Monster als het goed gaat in de kassen en warenhuizen, of als de bloemen een goede prijs opbrengen? Zij we er dan? Het gaat om het kennen van de eeuwige God. Daar moet naar gezocht worden in de praktijk van het leven. De natuurlijke mens is echter uit op vermeerdering van geld en goed.
Ezau zei: „Ik heb veel". Maar Jacob ken zeggen: „Ik heb alles". „Ik ben met veel gebrek in uw midden geweest," aldus ds. Van Dijk, „maar als 'k soms ooit een grafsteen zou krijgen, hoop 'k dat er op staat: „Hij predikte hun Christus".
Men heeft van mij gezegd, dat ik het oude Evangelie verkondig in een nieuw gewaad en daar ben ik blij om, het is een rijke Christus voor een arme zondaar.
Ds. Fraanje uit Barneveld heeft eens gezegd dat zijn sterfdag de schoonste dag van zijn leven zou zijn. Geldt dat ook voor u gemeente". De scheidende predikant herinnerde eraan dat de jeugd hem na aan het hart gelegen had. Hij bedankte hen voor hun trouwe kerk- en catechesatiebezoek en beval hen aan in Gods genade.
De afscheidspredikatie werd beëindigd met het citeren van Ps. 56 vers 6. Gij hebt mijn ziel beveiligd voor de dood.
Er volgden daarna nog toespraken van burgemeester mr. J. H. J. Daniels, de 88-jarige ds. De Vey Mestdagh, pater H. de Greeve en ds. B. Haverkamp, die aan ds. Van Dijk de woorden meegaf en ook toe liet zingen van psalm 20: 1 en 5. De belangstelling voor deze dienst was bijzonder groot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ds. Jac. V. Dijk nam afscheid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken