Bekijk het origineel

VOOR U GELEZEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VOOR U GELEZEN

3 minuten leestijd

Een vaas met snijbloemen fleurt de hele kamer op. Vooral in de zomer is er veel keus voor boeketten van verschillende bloemen. Ze kunnen afkomstig zijn uit de tuin, van het veld of ui de winkel.

's Zomers zijn vooral veidiboeketten leuk. Het plukken op zich is al een uitje en ook voor kinderen een plezier. Het boeketje uit de winkel kan verlevendigd worden met wat wiWe bloemen en grassen ertussen. Andersom kan het natuurlijk ook. Een veldboeket met een paar kweekWoemen om het te verfraaien.

Snijbloemen zijn, wat de verzorging betreft, niet erg veeleisend. Een ruime vaas met fris water is meestal voldoende. Snijd de stelen thuis schuin af met een zeer scherp mes om het weefsel zo min mogelijk te beschadigen. Snijd rozen circa 3 cm in. Houtachtige stengels (bloesemtakken in het voorjaar) moeten met een hamer worden platgeslagen.

Rozen, anjers en dahlia's houden van zoet. Een paar schepjes suiker in het water wordt zeer op prijs gesteld. Het snij bloemen voedsel dat bij de bloemist verkrijgbaar is bevat ook suiker. Een forse scheut (zoete) up-drank heeft hetzelfde effekt; de bloemen blijven hierdoor langer fris.

In het water voor chrysanten doet u een scheutje bleekwater. Dit is trouwens meer voor uw gerief dan dat van de bloemen, want het water van chrysanten gaat zonder bleekwater na korte tijs vies ruiken! Het bleekwater doet de hloernen geen schade en uw neus blijft 'gespaard.

Voorjaarsbloemen - narcissen, tulpen, enzovoort - hebben aan fris water vol

Het Stevens-orgel van de St. Romboutskathedraal te Mechelen (België). Dit orgel telt 83 sprekende stemmen. Het aantal pijpen hedraag 6606, waarvan de kleinste 6,5 mm en de grootste 11,25. meter meet. doende. Narcissen hebben zoveel vocht in de steel dat ze met weinig water tevreden zijn. Hierdoor zijn deze bloemen uitstekend geschikt voor bloemstuikjes op platte schalen {OONSU) Een nieuwe kunstvezel

In de Verenigde Staten heeft men een nieuwe textielvezel ontwikkeld waarvan men zegt dat hij alle goede eigenschappen van natuur- en kunstvezels in zich verenigt. Het materiaal wordt Tajmir genoemd.

Het is een kunsthars (technisch bekend als nylon 4), een polyamide op petrochemische basis. Men veronderstelt dat de harssoort grondstof kan zijn voor een materiaal dat nog beter „ademt" dan leer.

Tajmir-vezels zijn niet statisch en nog beter waterabsorberend dan katoen, dat al heel komfortabel is om te 'dTagen.

Bij de ALRAC Corporation in Connecticut (USA), waar de vezel werd ontwikkeld, is men gestart met een beperkte produktie. Een Italiaanse maatschappij heeft al een optie op de licentie voor de produktie voor de Europese markt.

Het materiaal zal aanvankelijk voornamelijk worden gebruikt voor kleding, vooral kousen en ondergoed, en bijvoorbeeld bovenkanten van tennisschoenen. (DIA). ^ Nieuwe variëteit koolzaad voor mtfrgarineproduktie

Voor de produktie van margarine komen verschillende plantaardige oliën in aanmerking. Om er enkele te noemen: zonnebloemolie, kokosolie, palmolie, enzovoort.

Het voor ons klimaat zeer geschikte koolzaad was tot nog toe niet geschikt voor de produktie van een konsumptie-olie, omdat de „raapolie" die er uit wordt gewonnen een zeer hoog gehalte erucazMUT bevat. Hierdoor is raapolie ongeschikt voor de margarineproduktie en wordt alleen voor technische doeleinden gebruikt.

In de Bondsrepubliek is het nu getokt om een koolzaadsoort te 'kweken die veel minder erucazuur bevat, zodat de ,olie in principe bruikbaar wordt voor de margarine-industrie. De margarinefabrikanten hebben nog geen overeenkomsten afgesloten omdat men nog geen zekerheden heeft over de prijs van de grondstof.

Het afval van deze nieuwe koolzaadsoort kan worden gebruikt als veevoeder wat tot dusverre eveneens onmogelijk was in verband met het hoge erucagehalte. (DIA).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VOOR U GELEZEN

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken