Bekijk het origineel

Ontvoering van Sjah zou zijn verijdeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ontvoering van Sjah zou zijn verijdeld

2 minuten leestijd

TEHERAN — Twaalf mensen zijn gearresteerd in Perzië omdat zij van plan waren de Sjah van Perzië te ontvoeren, evenals keizerin Farah en andere leden van de Perzische keizerlijke familie. Twee van de gearresteerden zi]n vrouwen.

In een bekendmaking van de Perzische regering werden de leden van samenzwering gisteren „marxistisch-communistische terroristen" genoemd.

Zij waren van plan de Sjah en andere leden van de keizerlijke familie en een ambassadeur te ontvoeren, een vliegtuig op te eisen en daarin met de ontvoerden Perzië te verlaten. Zij wilden vervolgens de gijzelaars gebruiken om. politieke gevangenen vrijgelaten te krijgen.

De samenzweerders waren al in het bezit van wapens en explosieven.

De regering had geweld kunnen gehri liken. In dat geval ',ou iedereen om het leven zijn gekomen, aldus Kreisky. rie bondskanselier i'erklaarde dat hij heeft getracht mevrouw Meir duidelijk te maken dat de sluiting van het opvangcentrum niet belekent dat Oostenrijk geen doorreis-vergunningen meer /••ai verlenen aan joodse emigranten,

•''oor zijn gesprek met premier Meir had Kreisky aan verslaggevers gezegd dat vroeg of Iaat het opvangcentrum Schönau toch gesloten zou zi1n, ook zonder de tussenkomst van de twee Aranische guerrilla's. Enkele maanden geleden had de Oostenrijkse politie al verscheidene Arabieren gearresteerd die een aanval on het centrum hadden willen uitvoeren.

..Als zij daarin geslaagd waren zou het een super-München zijn geworden", zei Kreisky doelend op de aanslag van Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in München, wa;irbij elf Israëlische sportlieden omkwamen. „Het is voor de eigen veiligheid- van de joodse emigranten dat het opvangcentrum wordt gefloten", aldus Kreisky. Hij voegde er nog aan toe dat Oos

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ontvoering van Sjah zou zijn verijdeld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken