Bekijk het origineel

DIENSTPLICHT WORDT 1 JAAR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DIENSTPLICHT WORDT 1 JAAR

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De mflitaire diensttijd wordt op 1 juli teruggebracht tot precies één jaar. Tot nu toe is de diensttijd voor soldaten met de kortste opleiding nog 16 maanden.

Minister Vredeling (defensie) heeft de plannen tot diensttijdverkorting per midden-volgend jaar al uitgewerkt. Afgelopen week lichtte hij hierover het comité verenigde chefs van staven — de hoogste militaire leiding van de krijgsmacht — in.
Het terugbrengen van de diensttijd met vier maanden kost Defensie naar schatting ongeveer 140 miljoen gulden per jaar. Omdat de soldaten straks eerder naar huis mogen gaan, moeten er wel grotere lichtingsploegen worden opgeroepen en dat brengt extra kosten met zich mee. Als gevolg hiervan zullen voortaan minder jongelui vrijstelling of uitstel voor militaire dienst krijgen.
In het parlement hebben in het verleden PvdA en KVP al geruime tijd op diensttijdverkorting aangedrongen. Inmiddels hebben ook Denemarken, België en West-Duitsland diensttijdverkorting doorgevoerd.

BIJTEKENEN
Nieuw in Nederland wordt volgend jaar juli de mogelijkheid, dat soldaten vrijwillig na hun éénjarige diensttijd, nog voor een paar extra-maanden diensttijd kunnen bijtekenen. Deze vrijwillig nadienenden krijgen dan ook een extra-hoog soldij uitbetaald. De normale wedde voor een dienstplichtig soldaat is nu 310 gulden per maand.
Minister Vredeling kondigt de diensttijdverkorting per medio volgend jaar aan in een vraaggesprek met het weekblad Accent van deze week. Vredeling zich ook uit over andere plannen-in-voorbereiding:
• Verhoging van de soldij (omdat ook het bedrijfsleven de lonen steeds aanpast);
• Beperking van het aantal gronden waarop uitstel voor dienst wordt gegeven,
  vooral van het studie-uitstel (studeren is er voor een minderheid);
• Verlaging van de dienstplichtige leeftijd van 20 jaar naar 18 jaar.
Dit laatste wordt niet op korte termijn uitgevoerd. Minister Vredeling hierover in Accent: „Dit gebeurt nog niet in de eerstkomende één of twee jaar".
Intussen wordt op het departement van defensie gewerkt aan een besluit om het verlenen van vrijstelling vanwege broederdienst helemaal af te schaffen. Als dat plan doorgaat, worden daardoor per jaar 8.000 a 10.000 jongelui extra opgeroepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

DIENSTPLICHT WORDT 1 JAAR

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken