Bekijk het origineel

Overheid bevoordeelt alleen de groeiende bedrijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overheid bevoordeelt alleen de groeiende bedrijven

Groningse socioloog in studie:

3 minuten leestijd

De wijdverbreide mening als zouden grote bedrijven meer invloed hebben op de overheid dan kleine bedrijven, wordt geenszins bevestigd door een onderzoek van de Groningse socioloog G. P. A. Braam. De heer Braam is aan de Rijksuniversiteit van Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar de verdeling van maatschappelijke invloed, getiteld „Invloed van bedrijven op de overheid".

De heer Braam onderzocht 130 Nederlandse bedrijven, die alle gebonden zijn aan vervoer over vaarwater. Van de 130 bedrijven waren er 73 scheepswerven. Hij ging bij dit onderzoek na wat deze bedrijven al dan niet bij de overheid gedaan kregen. Ten eerste werden daartoe de proïilemen die he^ bedrijf heeft of heeft gefiad bij aan- en afvoer over water geenventariseerd.

Vervolgens werd vastgesteld of het betreffende bedrijf invloedpogingen had ondernomen, met andere woorden of het getracht had de medewerking van de overheid te verkrijgen bij het oplossen van de problemen.

Tenslotte is nagegaan in hoeverre de overheid de verlangens van de bedrijven heeft ingewilligd. Hierbij kwam naar voren dat grote bedrijven niet in het bijzonder werden bevoordeeld. Bevoordeling in het algemeen had echter wel plaats, aldus het onderzoek van dr. Braam.

GROEI IS SUCCES

In de onderzoeksperiode van vijf jaar (1965-1970) werden vele vele aanwijzingen gevonden dat de overheid in het bijzonder toeschietelijk was voor wensen van bedrijven die sterk groeiden. „Zij hadden vaker succes bij de overheid dan bedrijven die niet of weinig groeiden", aldus het proefschrift. Het groei-criterium bleek bij de overheidsfunctionaarissen in hoog aanzien te staan.

„Dit resultaat doet vermoeden dat er aan het overheidsbeleid iets heeft geschort en wel op het punt van de zorg voor de werkgelegenheid", concludeert dr. Braam. „Als bedrijven, die niet groeien, minder voordelen ontvangen, kan dit erop wijzen dat er te weinig overheidshulp wordt geboden om reeds bestaande werkgelegenheid te behouden".

RELATIES
dr. Braam onderzocht ook het nuttig effect van het hebben van relaties. Een belangrijke rol bleken gevestigde belangenorganisaties te zijn, zoals bijvoorbeeld werkgeversverenigingen. De overheid bleek bij voorkeur overleg te plegen met belangenorganisaties.

„Er bleek nu dat de bedrijven die in de besturen van een belangenorganisatie zijn vertegenwoordigd, hun wensen vaker ingewilligd zien dan bedrijven die minder goed in dergelijke organisaties zijn vertegenwoordigd.

Dit kan duiden op ernstige problemen in het functioneren van de democratie. Enerzijds vormen de belangenorganisaties een belangrijke schakel tussen burger en bestuur, anderzijds veroorzaken ze zelf een verschil in voordelen voor de burgers. Wie het dichtst bij het vuur zit,, warmt zich het best", schrijft dr. Braam.

Hij stelt verder, dat die situatie zich overigens niet alleen voordoet bij de door hem onderzochte groep bedrijven. Overal waar overheidshulp in het geding is, rijst de vraag of de burgers in gelijke mate aan hun trekken komen.

„Het geldt", zo zegt hij, „voor woningzoekenden, werklozen en bejaarden evenzeer als voor bedrijven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Overheid bevoordeelt alleen de groeiende bedrijven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken