Bekijk het origineel

Geref Bond wendt zich tot minister van C.R.M.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geref Bond wendt zich tot minister van C.R.M.

Acties tegen Deense film

3 minuten leestijd

De activiteiten tegen de voornemens, een Deense pornografische film te vervaardigen over wat genoemd wordt het „liefdesleven van Jezus" breiden zich steeds meer uit. Diverse malen berichtten wij reeds over plaatselijke acties van kerkeraden en jeugdverenigingen, bijv. te Vlaardingen, Ede, Kockengen enz. Velen hebben zich beijverd, handtekeningen in te zamelen, brieven tot de overheid te richten, de kerkgangers op te roepen tot gezamelijk proces tegen deze schaamteloze onderneming.

Wij konden maandag ook de actie melden van jongeren op de Tweede Reformatorische getuigenisdag in Utrecht, waar lijsten met handtekeningen zijn ingezameld, die naar de regering zullen worden gestuurd.
Ook het hoofdbestuur van de Geref. Bond schaart zich bij de protesterenden. In brieven, gericht aan de minister van C.R.M., mr. H. W. van Doorn, en aan het moderamen der generale synode van de Ned. Herv. Kerk, spreekt men zijn verbijstering uit over het voornomen van deze film. De brief, ondertekend door voorzitter ds. W. L. Tukker en secretaris dr. H. Bout, merkt o.a. op:
„Genoemd Bestuur doet een dringend beroep op u bij de Deense regering ernstig te protesteren tegen het feit, dat deze film met financiële steun van deze regering wordt vervaardigd en verzoekt u bij voorbaat er zorg voor te willen dragen dat deze film in Nederland nimmer zal worden vertoond. Het argument, dat vele duizenden christenen hier in het diepst van hun gevoelen worden gekwetst, doordat het heilige, de Heilige, met voeten getreden wordt, mag op zichzelf al een reden zijn om verspreiding van deze film te verbieden het is echter niet het enige, zelfs niet het eerste argument op grond waarvan wij dit dringend beroep op u doen. Uitgangspunt dient te zijn dat ook in het publieke leven de erkenning van de levende God gestalte dient te hebben.
Daarvan waren door de eeuwen heen in onze samenleving vele opgerichte tekenen aanwezig, gestempeld als onze samenleving — evenals in het algemeen van West Europa — was door het evangelie van Jezus Christus, dat hier diepe ingang vond. Met diepe zorg constateren wij dat steeds meer van deze teksten worden uitgewist, hetgeen dezer dagen nog eens te meer schrijnend aan het licht kwam doordat de Naam van God in de troonrede ontbrak. In plaats van genoemde tekenen worden steeds meer anti-christelijke tekenen opgericht, waarvan genoemde Deense film er opnieuw één is. We belijden Jezus Christus als de Zoon van God, die tevens Zoon des mensen was. God èn mens, die ons in alles gelijk werd behalve in de zonde. Wanneer Jezus nu in allerlei cultuuruitingen wordt afgebeeld als een publieke zondaar, die de meest perverse zonden publiekelijk bedreef, dan wijst dit op een verregaande decadentie van onze cultuur, een cultuur die eenmaal gestempeld werd door het evangelie.

Wij herinneren u aan uw verantwoordelijkheid om zelfstandig bij het licht van het Woord van God, dat ook voor het publieke leven duidelijk normen stelt, te beoordelen wat geoorloofd is en wat niet en verzoeken u daarom met alle nadruk om de verspreiding van deze godslasterlijke film te voorkomen". Tot zover deze brief van de Geref. Bond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Geref Bond wendt zich tot minister van C.R.M.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken