Bekijk het origineel

Nieuw middel tegen kanker: neutromen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw middel tegen kanker: neutromen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Tegen kankergezwellen die niet door chirurgische ingreep of met de gebruikte bestralingsmiethoden zijn te bestrijden, Is een nieuwe aanpak ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van neutronen.

De ontwikkeling daarvan is het stadium van onderzoek voorbij en is nu zover dat de neutronenbestraling in een kliniek kan worden toegepast. In het Amsterdamse Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis zal de eerste machine worden gebouwd waarmee patiënten op deze manier kunnen worden bestraald.

• RESULTATEN

Aan de neutronenbehandeling wordt deze week een congres in Den Haag gewijd, waarvoor zeer veel kankerspecialisten uit de hele wereld belangstelling tonen. De resultaten die het Radiobiologisch Instituut en een groep in het Britse Hammersmith hebben geboekt zullen met elkaar worden vergeleken. Ook in Amerika is twee laar geleden het experiment weer opgenomen nadat het in de jaren dertig volledig was mislukt: ook gezonde weefselcellen werden toen aagetast.

Het is nog niet helemaal zeker voor welke typen tumor deze neutronenbestraling geschikt is. Het is niet de bedoeling op deze manier gezwellen te gaan behandelen die door de gebruikelijke bestraling kunnen worden genezen.

Het is al geprobeerd bij een blaastumor die in het derde stadium verkeert. De eerste stadia kunnen op de gebruikelijke manier vyorden ,. gestopt, latere nidtiSpie'er, of nigt e?n grojié- k^ns' op terugkeer. Een andere moeilijk behandelbare tumor is de hersentumor, waarvoor neutronenbestraling een oplossing kan bieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuw middel tegen kanker: neutromen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken