Bekijk het origineel

Harold Wilson wijst coalitie van de hand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Harold Wilson wijst coalitie van de hand

CONFERENTIE IN BLACKPOOL

2 minuten leestijd

BLACKPOOL, donderdag — De Britse Labourleider Harold Wilson heeft op het jaarlijks congres van zijn partij in Blackpool elke vorm van samenwerking, voor of na de komende algemene verkiezingen, met de uitdijende liberale partij van de hand gewezen. „Zolang ik leider van deze partij ben, zal Labour geen coalitie aangaan met een andere partij, liberaal of conservatief.

Er zal ook geen stembusakkoord worden gesloten, geen politiek verbond, geen entente. Een geheim akkoord of geheime besprekingen zijn evenmin in het geding. Wat de uitslag van de verkiezingen ook zal zijn, een Labourregering zal krachtig haar politiek ten uitvoer leggen", aldus Wilson.
De liberalen vormen een kleine, maar zeer sterk groeiende partij in Engeland. Gesterkt door grote successen bij recente tussentijdse verkiezingen hebben zij de hoop gekregen zoveel zetels in het parlement te bemachtigen dat zij het machtsevenwicht in handen hebben.

EIS
Harold Wilson eiste op het congres zeer nadrukkelijk, dat de Britse regering intervenieert om het leven te redden van Louis Corvalan, de leider van de Chileense Unie van arbeiders, die het gevaar schijnt te lopen nog woensdag door de Junta te worden geëxecuteerd. De Labourleider liet het bureau van premier Edward Heath bellen met het verzoek, onmiddellijk actie te ondernemen opdat de executie niet zal plaatsvinden.
Het congres veroordeelde de Chileense coup tegen de regering van Salvador Allende en drong aan op alle mogelijke Britse hulp voor de vluchtelingen. Wilson beschuldigde de regerlng-Heath ervan ongevoelig te zijn voor de wreedheden van de Chileense contra-revolutie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Harold Wilson wijst coalitie van de hand

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken