Bekijk het origineel

Vrijhandelsakkoord EEG-Israël uitgesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrijhandelsakkoord EEG-Israël uitgesteld

2 minuten leestijd

BRUSSEL, donderdag — Israël en de EEG zijn het (tijdens onderhandelingen in Brussel, deze week) voorlopig niet eens geworden over een vrijhandelsakkoord dat met ingang van 1 januari volgend jaar de sinds 1970 bestaande handelsovereenkomst zou moeten vervangen. Het was voor de tweede maal, dit jaar dat een delegatie uit Israël met de EEG onderhandelde.

De Gemeenschap stelde Israël voor de douanerechten voor industrieprodukten geleidelijk af te schaffen, zodat er vanaf 1977 een volledige vrijhandel zal bestaan. De Israëlische delegatie meende echter, dat deze vrijhandel pas op een later tijdstip moet ingaan. Israël wil pas in 1985 voor 60 pct. van de Israëlische invoer uit de EEG de douanerechten afschaffen en pas in 1989 voor de overige 40 pct.
De Israëlische delegatie heeft voorts meegedeeld, dat Israël zich nu al zorgen maakt over de landbouwhandel en met name over zijn uitvoer van sinaasappelen en andere citrusvruchten. Tot nu toe was Israël voor de afzet daarvan nogal sterk afhankelijk van de Britse markt. Na de Britse toetreding tot de EEG moest het Britse tarief worden aangepast aan het douanetarief van de EEG.
In januari van dit jaar werd besloten dat de handelsbetrekkingen tussen Engeland, Ierland, Denemarken en Israël nog zouden blijven zoals ze waren voor de toetreding van deze landen tot de Gemeenschap. Vanaf 1974 biedt de EEG Israël een verlaging van de invoerrechten voor zuidvruchten aan van 60 pct. Israël vraagt echter eenzelfde behandeling als die, welke de Maghreblanden krijgen, namelijk een tariefsvermindering van 80 pct.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vrijhandelsakkoord EEG-Israël uitgesteld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken