Bekijk het origineel

Den Uyl

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Den Uyl

2 minuten leestijd

Kort voor de algemene beschouwingen over de begroting, die de volgende week zullen beginnen, zijn een aantal enquêteresultaten gepubliceerd, over het kabinet-Den Uyl. Drie van de vijf kiesgerechtigden blijkt volgens de gegevens van het interuniversitair verkiezingsonderzoek, tevreden te zijn met het kabinet. Maar er zijn er meer die verwachten van het kabinetsbeleid financieel slechter te worden, dan die verwachten er beter van te worden. Appellerend aan dit financiële onbehagen heeft de VVD-fractie haar tegenbegroting ingediend. Zo'n tegenbegroting geeft ruwweg eeni overzicht van de financiële consequenties van het beleid dat de betrokken oppositiepartij voorstaat. Ook de PvdA is wel eens met zo'n tegenbegroting gekomen, in de jaren dat zij oppositiepartij was. Veel in die tegenbegroting van Wiegel is er wat ons aanspreekt. Te denken valt aan het laten doorgaan van de inflatiecorreotie, het niet verhogen van de huurwaarde, de verhoging van het defensiebudget en de aanzienlijke beperking van CRM met bijna 140 miljoen. Het zal ook hier weer van de christen-democratische regeringsfracties afhangen wat er van gerealiseerd wordt. In de parlementaire krachtsverhoudingen nemen de fracties van de AR en de KVP immers een strategische positie in. Binnen het kabinet is hun positie zwak. Minisiter Boersma kan zo langzamerhand wel helemaal tot het linkse blok worden gerekend. Een van de KVP-ministers is al aan vervanging toe, omdat de strijd hem te zwaar geworden is. Te verwachten is echter, dat de parlementaire oppositie van de AR en de KVP beperkt zal blijven tot randcorrecties, al zou men hier en daar Den Uyl wel eens een gevoelige beet kunnen toebrengen. Een kabinetscrisis met daaraan gekoppeld nieuwe verkiezingen, is echter wel het laatste wat de AR en de KVP willen. En zelfs Kruisinga van de CHU wil voorlopig geen kabinetscrisis. In zoverre is dus ook hij bereid het kabinet-Den Uyl te gedogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Den Uyl

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken