Bekijk het origineel

Boersma: goede kans „Centraal akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boersma: goede kans „Centraal akkoord"

GESPREKKEN CATEGORALE ORGANISATIES

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Boersma (sociale zaken) geeft een nieuw centraal akkoord tussen regering en bedrijfsleven voor de matiging van lonen en prijzen en over de verdere arbeidsvoorwaarden in 1974 een redelijke kans.„Ik heb de indruk, dat het doel van zo'n akkoord — het terugdringen van de inflatie — door de mensen die het moeten gaan afsluiten, hoger wordt aangeslagen dan hun meningsverschillen", zei de minister gisteren. „Dat is een goed startpunt."

Hij had toen met staatssecretaris Hazekamp (economische zaken) zojuist weer gesproken met negen categorale organisaties, die geen toegang hebben tot Stichting van de Arbeid of Sociaal Economische Raad. Onder hen waren werknemers, zoals de Nederlandse Centrale van Hoger Personeel (die wel een soort „kinderstoel" in de SER krijgt) en de vereniging van handelsreizigers, maar ook werkgevers, zoals het Verbond van de Nederlandse Groothandel en de Contactgroep van Werkgevers in de Metaalindustrie. „Een soort kleine Stichting van de Arbeid", zoals minister Boersma het gezelschap noemde. Ook zij hebben — evenals de categoralen de voorgaande dag — toegezegd mee te willen werken aan het terugdringen van de inflatie, hoewel hier en daar gevoelens van onbehagen vielen waar te nemen, omdat men niet was betrokken bij het grote overleg tussen regering en Stichting van de Arbeid, vandaag in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad in Den Haag. 
Omdat al deze groeperingen te weinig mensen vertegenwoordigen, pleitte hij voor een samenbundeling. „Nog mooier zou echter zijn, dat zij zich zouden aansluiten bij een centrale organisatie, die wel aan het grote werk mee mag doen". De minister herinnerde eraan, dat het NVV in de SER voor zijn 660.000 leden zeven zetels heeft, per zetel 94.000 en dat de Centrale van Hoger Personeel bijvoorbeeld in totaal ongeveer dertigduizend leden telt. Vooral deze NCHP, maar ook de contactgroep van metaalwerkgevers (die geen partij is bij de CAO-grootmetaal) is er veel aan gelegen in het centrale overleg haar partijtje mee te blazen. Drs. G. J. v. Leeuwen, vice-voorzltter van de NCHP, was dan ook duidelijk niet al te tevreden met het resultaat van het gesprek met de regeringsdelegatie. „Het was allemaal nogal vaag", zei hij na het gesprek, alvorens met zijn delegatie te gaan lunchen bij de werkgevers. Toch stuurde de NCHP gistermiddag alvast maar een telegram naar Stichting en het overlegorgaan van de drie vakcentrales NVV, NKV en CNV met het opnieuw dringende verzoek aan het centrale overleg over de arbeidsvoorwaarden voor 1974 te mogen deelnemen. „Medewerking van het hoger personeel aan de beteugeling van de inflatie is geboden", aldus de telegrammen. Tegenover minister Boersma en staatssecretaris Hazekamp herhaalde NCHP-voorzitter dr. C. J. J. Ninck Blok niet aan een centraal akkoord te zullen meewerken als daarin voor het hoger personeel ongunstige elementen zouden voorkomen waarover de centrale niet was gehoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Boersma: goede kans „Centraal akkoord

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken