Bekijk het origineel

Wat planten we?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wat planten we?

9 minuten leestijd

Hoewel de zomer steeds aanhoudend mooi geweest is, gaan we toch ongemerkt op de herfst aan. Met het aanbreken van de herfst is ook de tijd er weer voor het planten van de bloembollen in onze tuinen, willen we het volgend voorjaar D.V. weer genieten van de kleuren, die de bolgewassen in al hun schakeringen ons kunnen geven.

De bezitters van een tuin hebben ongetwijfeld veel voor bij degenen die het met een balconbak of nog minider moeten doen, maar niettemin Is er ook voor deze niog wel wat te versieren. AI naar gelang van de grootte van uw tuin zult u het sortimenit moeten aanpassen aan hetgsan u er wil gaan planten. Er is zoveel keus ook op dit gebied, dat er slechts hier en daar een greep kan worden gedaan. Maar we hopen voor elk wat wils te geven, zodat ook uw huis de lente haar -intrede kan doen al is het buiten in feite op dat mojnent nog wdniter.

Eerst echter de bezitters van de tuinen; reeds nu moet rneU' wel gaan bestellen om straks over voldoende soorten te kunnen beschikken willen we van onze tudn een succes maken. Wat de plantdiepte betreft willen we het u gemakkelijk maken, door op een schema de verschillende plantdiepten te geven, zodat een ieder voor zich kan zien hoe diep de bollen de grond in moeten. Zo'n schema is geen wet van Meden en Perzen, maar slechts een richtlijn om enige houvast te hebben. Plant men iets diieper dan is aangegeven, dan komen de bollen evengoed wel op, maar het is dus niet nodig om dieper te gaan; het i als het ware minimum maten. schikt hiervoor. Ook februari Gold en Peepinig Tom zijn van die laag blijvende soorten die -met hun goudgeel de lente in uw tuin brer»gen.

Wil men liever iets dat forser groeit, dan nemen we de bl-color narcis Magneet (geel met vwit) of de goudgele Golden Harvest of de witte trompet narcis Mount Hood, deze zijn alle flink uit de kluiten gewassen. Voor de late bloeiers onder de narcissen de dubbele tros Cheerfullniess of de trosnarcis Geranium (wit met oranje üroon). De gewone dubbelde narcissen zijn voor de tuin over het algemeen niet zo aanbevelenswaardig, daar de bloem in verhouding tot de stengel nogal zwaar is en de kans bestaat dat de stengel omvalt. Er is verder in de narcissenihoek zo'n enorme keus dat alle soorten noemen ondoeniijk is. Ook hier kan men in de regel genoeg keus maken uit de catalogus die m«n allerwege rond zendt.

Tuipen

Het sortiment tulpen voor de tuin is nog veel en veel groter dan dat van de gemoemde narcissen, de mogelijkheden aijn hier letterlijk onuitputtelijk. Van hoog tot zeer laag zijn er in, haast alle voorkomende kleuren wel soorten die voor uw tuin geschikt zijn.

Sorter

ïren

Daar we als regel wel al onze bollen tegelijk bestellen en ook tegelijk ontvangen, doen we het er het beste aan om als we zover zijn dat de tudn plantklaar is om de boUeneerst ter plaatse uit te leggen voor ze de grond ingaan. • We hebben dan meer overzicht en kunnen ean betere verdeling toepassen zowel wat de kleurenvariatie betreft als ook wat de hoeveelheid die we per groep willen planten.

De narcissen die men eventueel voor verwildering wil laten staan, plant men het liefst wat op de achtergrond in de omgeving van heesters em struiken, ze komen daar het beste tot hun recht.

Zeer geschikt zijn voor dit doel de zgn.'botanische narcissen, deze worden ate regel niet zo groot. Maar behalve deze kan men er ook andere rassen voor gebruiken, zoals bijv. W. P. Milner en de triaodrus-ffiiarcis Thaliai. Beide zijn kleiin van bloem maar zeer ge

Al naar gelang de grootte en de ligging vam de tuin kan men zijn soorten aanpassen; voor de rotstuin nemen we uiteraard de lage tulipa's die reeds gaan bloeien als de bloem maar net boven de grond komt. Heel opvallend aijn hierbij de zgn. Greigi - hybmden, deze hebben op de bladeren opvallend bruine strepen die de planten zonder meer al een apart en bekoorlijk uiterlijk geven. Andere weer, zoals ,,de preastans Fuselier, bloeien met meer bloempjes per bol, of zoals de Kaufmarmiana Stresa geel met rode vlekkesii, terwijl er ook bij de tulipa's zijn die binnen in de bloem anders van kleur aijn dan aam de buitenzijde, vooral op mooie voorjaarsdagen als de \exttezon schijnt komt dat goed tot uiting. Al met al een apart ras met een aparte plaats.

In een volgend artikel hopen we nog verder op de beplanting in te gaan en sluiten ou met bloemengroet van uw „FLORIST". &. itM^jy!^eirv::pa^ «*tl£=V*-v cw iijtfec^ ICïggae'O 1. anemonen, 2. ranonkels, 3. lelietje der dalen, 4. scilla's, 5. muscari's, 6. sneeuwklokje, 7. erocussen, 8. frittelaria Is EEN WAKME MAALTIJD PER SE noodzakelijk?

Je kunt ,ie natuurlijk afvragen of dat warme eten nu zo nodig is. Wie heel erg zorgvuldig te werk gaat in het samenstellen van z'n broodmaaltijden, kan daarmee mischien wel uitkomen. Warm eten is en blijft de makkelijkste manier cm alle VOEDINGSSTOFFEN binnen te krijgen, die onmisbaar zijn om gezond en fit te blijven. Denk b.v. eens aan de vitamines en mineralen, die je uit. groente-haalt. Hoe wil je de ^aarvoor nodige portie groenvoer van 25Ö gram (ïagellj,ks naar binnen werken als je niet warm eet? Waar BUITENSHUIS eten. eten?

Wie beslist niet zelf wil of kan koken en wat geld ter beschikking heeft, zoekt het buitenshuis. Een student kanterecht bij de mensa of verenigingseettafel. Dat is goed, gemakkelijk en niet duur. Werkende jongeren doen er goed aan zoveel mogelijk gebruik te maken van het bedrijfsrestaurant. Kamerbewoners die terecht komen in goedkope eethuisjes, moeten zelf kijken of de voeding goed van samenisteillmg is en voldoende gevarieerd./ OlBNiet IEDERE WARME MAALTIJD IS goed

Je moet namelijk wel bepaalde eisen aan een warme maaltijd stellen. Twee kröketten, patates frites en appelmoes •is geen volledig maal. Eet je bami of nasigoreng dan heb je een aanvulling nodig in de vorm van een groenteslaatje, b.v. tomaten of komkommer bij de boterfcam. Krijg je ham of ei bij het Indisch eten dan is alles OK. Maar ontbreken die eiwitleveranciers dan zul je thuis wat extra melk moeten drinken, wat kaas of vleeswaren moeten verorberen. Het TOTAAL DAAR GAAT HET om

Of je op je kaïmer of buitenshuis eet, het gaat erom dat je met alle maaltijden, snacks en dranken samen, een goede voeding naar binnen krijgt; niet te veel en niet te weinig. DAT HEB JE DAGELIJKS NODIG

Melk of melkprodukten Vs liter; vlees of vis 75-100 g; of peulvruchten 100 g rauw of '/'s a Va l gaar; groente ± 250 g; fruit, vers 100 g; kaas 1 a 2 plakken; ei 2 a 3 per week; margarine, boter of dieetmargarine of halvarine met mate; bruinbrood of roggebrood ten minste enkele sneden. Aardappelen NAAR behoefte

Dit lijstje is zp opgesteld dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen in voidoende hoeveelheid binnen krijgt. Hoe is de praktijk? Vlees EEN DURE post?

Vlees is een belangrijke bron van eiwit, ijzer en vitamines van het B-complex. Gelukkig dat je, voor de warme maaltijd en voor de broodmaaltijd samen, maar 75 g per persoon per dag nodig hebt. Bovendien is vlees te vervangen — door peulvruchten b.v. of eens een ei. 12,5 15 18 imperalis (keizerskroon), 9. tulpen (kleine), 10. narcissen (kleine), 11. lelie's, 12. narcissen (groot), 13. hyacint.

Vis en kip zijn vaak minder duur en even goed. Denk er wel aan, dat een kroket meestal heel weinig vlees bevat. Kroket is geen vleesvervanging. Melk EN KAAS, Dè Calciumbronnen

Melk is de belangrijkste leverancier van eiwit en calcium en vitamine B2. Kaas levert eiwit en calcium maar veel minder vitamine B2. Gebruik ze allebei liefst dagelijks. Ben je geen liefhebber van melk. denk dan eens aan yoghurt (met vruchteii) gn chocolademelk.

Ook melk in koffie telt mee. Maar dan echte melk. Dè poedervormige kbf-" fiewitmaker, hoe licht en romig die ook is, levert geen calicium, maar wel vet. Ben paar schepjes doen geen kwaad maar ook geen goed. Brood, GROENTE, fruit

Deze voedingsmiddelen behoren tot het dagelijks menu. Naast witbrood moet je ook bruinbrood gebruiken voor extra ijzer en vitamines. Het is bovendien steviger waardoor je gebit gedwongen wordt z'n werk te doen. •Groente voorziet je van vitamines en miinerailen (vooral ijzer); vers fruit van vitamine C maar ook van andere voedingsstoff^, b.v. kalium, celstof en vruohtenzuren.

Fruit kan groente overigens niet vervangen. SUIKER, ZOET BROODBELEG, frisdranken

Ben je bang • voor het vermanende vingertje? Suiker levert calorieën. Suiker is slecht voor je tanden. Bacteriën in je mond vormen er een zuur uit dat het glazuur aantast. Steeds iets zoets In je mond is funest voor je gebit. Wde zich echter tot enkele snoepmomeniten per dag weet te beperken en daarna zijn tanden poetst, is al een heel eind in de goede riohtinjg.

Suiker is een zeer sterk geraffineerd prodttkt. Rietsuiker ook, zij het in iets mindere mate. Pure koolhydraten dus! Voor de „verwerking" van koolhydraten in je lichaam zijn vitamines nodig, vooral vitamine BI. Tegenover zoet moet dus zeker donker brood staan dat je immers vitamine B levert. Een alternatief voor zoetigheid op brood is plakjes appel, peer, banaan, komkommer, radijs of sterkers. Niet duur, wel lekker! Thee EN KOFFIE, BIER EN frisdrank

Vocht en een opkdkkertje hebben we aMemaal nodig. Al deze dranken zijn genotmiddelen, geen voedingsmiddelen. De B-vitamines van bier en de C-vitamine van vTuchtenlimonade zijn zo miniem dat ze zijn te verwaarlozen Voortdurend een slakje fris als je zit te lezen of te studeren is voor je gebit een constante toevoer van heel wat klontjes suiker. Wees dus gewaarschuwd. Brochure kamerbewoners

Wil je nu precies weten wat je dagelijks nodig hebt en hoe je het moet Maar maken? Wat voor keukengerei je nodig hebt? Bestel dan brochure 145: „Voedingstips voor kamerbewoners". Plak op een briefkaart ƒ 0,35 extra aan postzegels en adresseer aan het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Postbus 1772, Den Haag.

ISRAËL

Op 23 oktober a.s. zuUen hier weer enkele belangrij.ke uitgiften verschijnen ter gelegenheid van het jubileum van het „Technion", het instituut voor technologie, welk instituut zo veel heeft gedaan voor de ontwikkeling en ontplooiing van de staat Israël, wordt een zegel uitgegeven van I.':. Pond 1,25 met de- symbolen van het „Technion". Tevens komen er in de landschappenserde twee nieuwe zegels, een 0,20, gewijd aan het natuurreservaat van Tel Dan, terwijl een 0,65 ax zegel ons de palmbomen en de oase laten zien van de vlakte van Zebulon. De redding van de Deense Joden in oktoiber 1943 en hun veUige overtocht naar Zweden, wordt herdacht met een zegel van Isr. Pond 6.00, op de zeer mooie zegel zien wij een boot met drenkelingen en een vlag als noodsignaal. Op de tab onderaan lezen wij ,.30ste anniversary van de afbeelding der Joden in Denemarken". >Wl'ltt'Vfl>iti^Vi9W'9¥1'9'Wy

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Wat planten we?

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken