Bekijk het origineel

Tot de orde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tot de orde

1 minuut leestijd

Het ging er slecht voor de vrijgeworden steden uitzien, toen de naar Nederland overgekomen Hertog van Alva deze steden met zijn Spaanse troepen eens eventjes tot de orde zou roepen. Vele steden gaven zich achtereenvolgens^, aan d^, Spanjaarden over. Mechelen in Zuid-Nederland, dat niet zo gewillig was, niet direct; moord en roof waren het gevolg. Evenzo verging het de steden Zutphen en Naarden. Haarlem had gewikt en gewogen en — beducht voor een moordpartij als in Naarden — had het besloten zich tot het uiterste te verdedigen. Eind 1572 en in het begin van 1573 hield Haarlem zeven maanden met grote dapperheid stand, maar toen was het afgelopen. Haarlem gaf zich, over en het gehele garnizoen in de stad werd gedood.

Met de val van Haarlem was er een wig gedreven in het gebied van het vrijgewor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Tot de orde

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken