Bekijk het origineel

Universeel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Universeel

2 minuten leestijd

De Verenigde Naties hebben, meer nog dan de vooroorkigse Volkenbond, altijd de preteMie gehad een unjver.sele organisatie te zijn. Velen hebben van deze wereldorganisaties het heil vooi- de mensiheid verwacht. In onze kring heeft men daar nooit van willen weten. En dat terecht, gezien de humani.slische grondslag van deze organisaties. Niettemin had de VN wel een zeker nut als iriiternalionaal gespreksforum en klankbord. Het begint er echter op te lijken dat zij ook deze functie gaat verliezen. Zo .schortte de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gisteren haar debatten op, om te voorkomen dat de Zuidafrikaanse minister van Buitenknd.se zaken Hilgard Muller, een toespraak zou houden. Met een grote meerderheid van stemmen werd besloten hem niet aan het woord te laten'. De avond daarvoor verlieten meer dan 70 delegaties de zaal toen de Portugese minister vain Buitenlandse zaken aan het woord was. Nu hield die Portugees wel een overdreven chauvinistische rede, waarin hij stelde dat anderen de hoog verheven Portugese cultuur niet konden bevatten. Maar goed, er wordt in de Verenigde Naties zoveel onzin verkondilgd. Wanneer men niet meer bereid is elkaar aan het woord te laten en naar elkaar ie luisteren, dan heeft een organisatie als de Verenigde Naties helemaal geen zin meer. Het is dan ook niet zonder betekenis dat in West-Duit,>-land. dat onMngs ook Td geworden is van de VN, stemmen opainaen die zich afvroegen of hel VN lidmaatschap de hoge kosten wel waa/d was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Universeel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken