Bekijk het origineel

Orgelbespeling op nieuwe orgel in Julianakerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Orgelbespeling op nieuwe orgel in Julianakerk

3 minuten leestijd

Onder grote belangstelling is onlangs het nieuwe Reil-orgel in de Ned. Herv. Prinses Julianakerk te Scheveningen tijdens een bijzondere bijeenkomst officieel in gebruik genomen.

Het welkomstwoord werd uitgesproken door ds. G. Jukema, die memoreerde, dat de prediking niet het enige is, aangezien het orgel met gemeentezang een verlengstuk van de prediking is. Een bijzonderheid is dat op het rugwerk van het orgel een kerkelijk zegel van Scheveninigen - een scheepje in de golven, Psalm 107 - is aangebracht. Na het zingen van gezang 293 volgde de overdracht van het orgel aan de Kerkvoogdij, door dr. C. Bezemer, die tevens voorzitter was van de plaatselijke orgel-commissie wijk 5 en 6 van de Hervormde Gemeente Scheveningen.

KLAAS BOLT
De bijeenkomst werd vervolgd met een demonstratie en bespeling van het orgel door de adviseur Klaas Bolt - kerkorganist van de Grote- of St. Bavokerk te Haarlem - met variaties over: ,,Vater unser in Himmelreich'' van Johann Ulrich Steiglieder. Van Bach weerklonk ,,Toccata" in c-dur en van diens vriend Johann G. Walther één van de vele zo knap voor orgel bewerkte Italiaanse vioolconcerten. Ook speelde de concertgever op verzoek van dr. Bezemer en zijn gemeente het „Wohl mir dasz ich Jesum habe" van J. S. Bach en het zeer bekende „Trumpet Tune" van H. Purcell.

ORGEL
In 1971 verstrekte de kerkvoogdij van de Prinses Julianakerk te Scheveningen aan de firma Reil te Heerde (Gld) de opdracht tot de bouw van een nieuw orgel van 23 sprekende stemmen, verdeeld over hoofdwerk, rugpositief en een achter het hoofdwerk opgesteld vrij pedaal.
Toen een jaar later de bouw van dit instrument zou aanvangen hebben de orgelmakers en adviseur ter oriëntatie
verschillende historische orgels bezocht, teneinde de mogelijkheid tot het vervaardigen van een gehele of gedeeltelijke kopie te onderzoeken. Mede omdat de opbouw en de dispositie van het nieuw te vervaardigen orgel (23 stemmen) grote gelijkenissen vertoonden met die van het Arp Schnitger-orgel uit 1701 te Uithuizen (28 stemmen) viel de keuze op dit laatste instrument.
Na nijp beraad en intens overleg werden beslissingen genomen, waarbij ervan is uitgegaan dat het doel niet in de eerste plaats was een reconstructie, doch overname van het bestaande instrument. De omstandigheid dat het orgel te Uithuizen in de negentiende eeuw op verschillende punten is gewijzigd bracht ten aanzien van de kopie tal van problemen met zich mee. De orgelbouwers Lohman en Van Oeckelen brachten nl. enkele wijzigingen aan in o.a.: stemkrullen in open labialen tot 3-voets lengte, gelijkzwevende temperatuur, dispositiewijzigingen, gedekte pijpen voorzien van losse hoeden, verschuivinigen en nieuwe windvoorzieningen.

DISPOSITIE
Hoofdwerk: Quintedena 16', Prestant 8', Holpijp 8', Octaaf 4', Spitsfluit 4', Quint 3', Super octaaf 2', Mixtuur 4-5 sterk. Trompet 8', Rugwerk: Gedekt 8', Prestant 4', Holpijp 4', Octaaf 2', Woudfluit 2', Quint 1,5', Sexquialter 2 sterk, Dulciaam 8'. Pedaal: Bourdon 16', Octaaf 8', Octaaf 4', Bazuin 16', Trompet 8', Cornet 2'.
Tot besluit dient vermeld te worden dat het prachtige houtenijwerk dat dit orgel siert, dat flink contrasteert met de soberheid van de rest van de kerk, werd vervaardigd door het schrijnwerkersbedrijf Tolé (heren Middendorp en Dijkstra) te Elspeet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Orgelbespeling op nieuwe orgel in Julianakerk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken