Bekijk het origineel

Grote aanval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote aanval

2 minuten leestijd

En er komt uitkomst! Ongeveer drie weken na zijn dood, óp 18. september breekt de grote aanval van de Spanjaarden los. Ze hebben deze van te voren goed voorbereid door een zware beschieting, die tot in Amsterdam te horen is. Hoewel grote schade wordt toegebracht, vinden maar vijf mensen in Alkmaar de dood.

Dan volgt de bestorming. Vooral de Friese Poort heeft het zwaar te verduren. Nu moet de beslissing vallen. Zojuist aangekomen soldaten uit Lombardije voeren de aanval uit. De gehele stad verweert zich heldhaftig: Geuzen, mannen, vrouwen en kinderen strijden naast elkaar. Brandende takkebossen, bezems, vlammende pekkransen, emmers kokende olie en ongebluste kalk zijn enige van de ongewone strijdmiddelen, die de belegerden te baat nemen. Maar ze houden stand, i*.., 'X ...

Toch denken de Spanjaarden'het op een gegeven ogenblik gewonnen te hebben. Drie vaandeldragers weten op de schans te komen en plaatsen in triomf de Spaanse blag. Zij worden echter direct neergemaaid door de onversaagde Alkmaarders. Met de schemering trekken de aanvallers zich terug. Het gerucht gaat, dat de Spanjaarden wel duizend doden te betreuren hebben. In Alkmaar zijn niet meer dan 24 militairen en 13 burgers gesneuveld. God was Alkmaar wel nabij.

Na de aanval is de fut er uit bij de Spanjaarden. Ondanks dreigementen durven ze de „heksen en weerwolven" niet rneer aan te vallen. De 20ste september weigeren de Spaanse soldaten een nieuwe aanval. Nu besluit Don Frederik Alkmaar door honger op de knieën te dwingen. De Alkmaarders hebben werkelijk weinig voorraad...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Grote aanval

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken