Bekijk het origineel

„Centraal akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Centraal akkoord" niet tegen elke „prijs*

Werkgevers stellen:

3 minuten leestijd

DEN HAAG Werkgevers en middenstand dulden geen verder ingrijpen van de regering in de prijzen.

Anders zullen zij niet meewerken aan de totstandkoming van een centraal akkoord tussen kabinet en bedrijfsleven over het terugdringen van de geldontwaarding.

Het ziet er naar uit, dat het kabinet-Den Uyl deze wenk van werkgevers en middenstand ter harte zal nemen.

Minister Boersma (sociale zakeii) liet er gisteravond na het gesprek met de Stichting van de Arbeid in elk geval geen twijfel over bestaan, dat er over de hoofdzaken van het overleg geen enkel meningsverschil bestaat tussen regering, werkgevers en werknemers.

Baniernummer over begroting

In het partijorgaan van de SGP, De Banier, van 18 oktober zullen de rede en de repliekrede van ds. H. G. Abma bij de komende algemene beschouwingen óver de rijksbegroting, integraal worden afgedrukt Dit nummer zal gebruikt worden voor verspreiding op grote schaal, zoals ook gebeurd is bij de regeringsverklaring van hot kabinetDen Uyl.

Die hoofdzaken zijn: — Een daadwerkelijke ombuiging van de inflatie volgend jaar, en — Terugdringen van de werkloosheid (nu 120.000 mtnscn).

Omstreeks 10 november komen regering en Stichting van de Arbeid opnieuw bij elkaar, „misschien wel voor de eindronde", aldus een hoopvolle minister Boersma. „De partijen zijn bereid na te gaan hoe zij elkaar kunnen vinden. De verschillen die er nu nog liggen, lagen er oolc vorig jaar en toen zijn wij er ook uitgekomen".

Bij de eerste verkennende besprekingen op 4 september noemde hij 31 oktober als uiterste datum om lot het centrale matigingsakkoord voor 1974 te komen. De tien dagen uitstel zijn verleend op verzoek van de vakbeweging.

W. Kok, voorzitter van het NVV: „Wij hebben tijd nodig voor het raadplegen van onze leden. Op 4 september heb ik trouwens al mijn twijfels uitgesproken over de vraag of 31 oktober wel haalbaar zou zijn".

ACHTERBAN

De vakbeweging gaat nu met haar reeds goedgekeurde urgentieprogramma en nota arbeidsvoorwaarden 1974 in de hand naar haar achterban om af te strepen wat van deze stukken haalbaar is na de confrontatie met regering en werkgevers. „Er is een basis voor een overeenkomst", aldus Kok. De regering Op haar beurt kan dinsdag, woensdag en donderdag de Tweede Kamer inlichten tijdens de algemene politieke beschouwingen over Troonrede en Miljoenennota. Met die Kamerdebatten kunnen werkgevers en werknemers dan weer hun voordeel doen.

Minister Boersma liet gisteravond duidelijk uitkomen, dat voor beide partijen, ook de regering, de onderhandcling.smarges uitermate klein zijn. Zie verder pagina binnenland. poezen huist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Centraal akkoord

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken