Bekijk het origineel

Onderwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onderwijs

2 minuten leestijd

Dit is in Groenland gemakkelijk gezegd. Door het wegvallen van de BTW zijn de prijzen in de nieuwe supermarkten in Egedesminde en Chrlstianshab waar letterlijk alles te koop is, bijna nog lager dan in Denemarken zelf. Maar degene, die deze veranderingen niet alleen beleven, maar zich ook bevAJSt zijn van de draagwijdte daarvan blijven meestal niet meer op Groenland.

Slechts de predikant werkt dikwijls op het eiland. Overigens wie naar het gymnasium wil, moet naar Denemarken, hetgeen ook het geval is voor het miödelbaar onderwijs, omdat er op Groenland slechts vier scholen voor voortgezet onderwijs en een volkshogeschool zijn. In de winter wonen de kinderen uit verafgelegen streken op staatskosten in internaten. Aangezien slechts 20 procent van de onderwijzers Eskimo zijn ontvangen de meeste schoolkindemen het onderwijs niet in hun eigen taal. Welke aanpassingsmoeilijkheden dat geeft, laat zich licht indenken. • Alleen al het rekenen in een vreemde taal, dat het Deens voor de Eskimo's is, levert al onnoemelijke zorgen op.

Maar afgezien van de problemen die uit de taalverschillen voortvloeien, ook de problematiek van een geheel andere samenleving is torenhoog. „We moeten eerst leren wat geld betekent", zei de directeur van de volkshogeschool: „Voor ons. Eskimo's betekent het niet veel. Wanneer velen uit Groenland naar Denemarken verhuizen, aangetrokken door de uiterlijke welvaart, betekent dit voor ons, dat vele zielen „gedood" worden. We verstaan de Deense leefwijze niet, het verkeer en de belastingen; er zijn daar zoveel bomen, dat we niet kunnen ademen!"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Onderwijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken