Bekijk het origineel

BEZWAREN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

BEZWAREN

1 minuut leestijd

Elke^ verandering is geen verbetering. Dit geldt ook voor de door minister Lubbers aangebrachte wijzigingen in de selectieve investeringsregeling. Tegen deze aanpassingen zijn velerlei bedenkingen aan te voeren.

Het vergunningensysteem — „jij we', maar jij niet" — opent de deur naar de willekeur. Niemand — ook de overheid niet — is immers in staat volstrekt objeotieve normen vast te stellen voor het wc'. of niet geven van toestemming om te investeren.

Bovendien krijgt de rijksoverheid een doorslaggevende stem in het kapittel als over de vestigingsplaats van de nieuwe onderneming beslist wordt. Een dergelijk grote bevoegdheid in handen van de (centrale) overheid — een socialistisch stokpaardje — doodt particuliere initiatieven.

De voorrang die het vergunningenstelsel gekregen heeft, typeert derhalve de inslag van het aan bewind zijnde kabinet. Het verklaart eveneens de voorkeur van hel kabinet-Biesheuvel voor de heffingen.

De Staatkundig Gereformeerde Partij heeft altijd stelling genomen tegen het principe van stringente overheidscontrole. In artikel 14 van het beginselprogramma staat zwart op wit: „Staatsbemoeiing mag nimmer het particulier initiatief drukken. De overheid doe haar bemoeiing zo klein mogelijk zijn (...)".

Punten van belang voor beleid — een staatkundig gereformeerde visie uit 1972 — sluit hierbij aan als in het hoofdstukje

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

BEZWAREN

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken