Bekijk het origineel

waarom en hoe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

waarom en hoe

2 minuten leestijd

De Tweede Kamer bekijkt volgende week de voor- en nadelen van de selectieve investeringsregeling — een wettelijke maatregel die de ongebreidelde economische groei in het westen des lands moet beteugelen. Een zaak die niet alleen voor de Randstad van groot belang is. Integendeel. Rotterdam krijgt bijvoorbeeld het voor onze nationale economie van grote betekenis zijnde wereldhandelscentrum als. er geen investeringsheCHng komt. Komt die er wel, dan trekken de in dit project geïnteresseerde beleggers zich tenig. Bovendien hoopt de regering door afremming in het westen een meer evenwichtige spreiding van industrievestigingen over het land te bevorderen. De selectieve investeringsregeling heeft dus te maken met onze gehele economie.

Onze parlementsredacteur heeft daarom in een drietal artikelen zijn licht en dat van twee anderen laten schijnen op de maatregel. Het eerste — over 't wat, 't waarom en 't hoe van de regeling — treft u op deze paguia aan. De nummers twee en drie volgen respectievelijk woensdag en vrijd^. gen. Zoiets achtte hij in strijd met zijn liberale maatschappij-visie. „Ik vind het beter dat een onderneming zelf een beslissing neemt", zo verklaarde hij begin dit jaar in een vraaggesprek. „Hij kan de zaak beter overzien. De overheid moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. Ik vind het beter een ondernemer met de financiële gevolgen van zijn daden te confronteren en hem voor zichzelf te laten uitmaken of hij al dan niet investeert. Met bet accent op de heffingen laat je de ondernemer de vrijheid te beslissen."

Het bedrijfsleven vermocht niet een stokje te steken voor „het zwaaien met de botte bijl" — zoals het VNO Langmans beleid brandmerkte. De minister was vastbesloten het wetsontwerp niet te wijzigen.

LUBBERS

November 1972. De „oude vijf" verloren de verkiezingen en — na een lange kabinptsforraatie — moest het kabinet-Biesheuvel plaats maken voor het kabinet-Den Uyl. En mèt Biesheuvel ging Langman. Het roer van 's lands economie ging over tn handen van de KVP-er Lubbers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

waarom en hoe

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken