Bekijk het origineel

Gemeente drinkt tegen zin gefluorideerd water

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gemeente drinkt tegen zin gefluorideerd water

3 minuten leestijd

(Van onze streekredactie) Het statenlid voor de SGP in Gelderland, de heer H. Frens, heelt vragen gesteld over de fluoridering van het drinkwater. Hij wijst op de beslissing van de Kroon om het beroep van de gemeente Beuningen tegen lluoridering ongegrond te verklaren. Hij vraagt wat deze beslissing inhoudt voor andere gemeenten die afwillen van fluoridering van het drinkwater. • De gemeente Beuningen heeft zich altijd al verklaard tegen, fluoridering van het drinkwater. Door een meerderheidïbosluit ontvangt Beuningen sinds 1966 gefluorideerd drinkwater van de Waterleidinigmaafschappij „Gelderland". De gemeente heeft daarna de minister ge-vraagd de fluoridering in Beunlnigen te niet te doen. Dit is geweigerd. Daarop is Beuningen in beroep gegaan, maar op 3 juli van dit jaar heeft de Kroon dit besluit onigegrond verklaard. In Beuningen is men zeer verstoord, dat fluoridering kan blijven plaats hebben tegen de wil van de meerderheid van de gemeente. Dit ondanks de uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde, dat voor fluoridering een uitspraak nodig is van de Tweede Kamer, j

Op het gemeentehuis van Beuningen zei men zelfs dit onjuist te vinden, omdat door fluoridering de vrijheid van de mens wordt aangetast. De noodzaaik ervoor is niet aanwezig, omdat ledereen ook fluortabletten kan kopen. Men beraadt er zich nog over wat te doen. „Maar we blijven niet stilzitten", aldus de gemeente Beuningen.

In zijn vragen vraagt de heer Frens of de Watermaatschappij „Gelderland" bezwaren heeft gemaakt tegen initrekking van de vergunmng. Voorts informeert hij in welke Gelderse gemeenten gefluorideerd drinikwater wordt getapt. „Zijn er voldoende maatregelen genomen om bewoners, die bezwaar maken tegen gefluorideerd drinkwater, van ongefluorideerd drinkwater te voorzien", vraagt hij vervolgens.

De heer Frenis wil graag weten of er nog meer gemeentebesturen in Gelder

Nienwe schattino burgemeestersiwoning

Gedeputeerde staten van Overijssel hebben burgemeester en wethouders van IJsselmuiden meegedeeld dat — hoewel zij in principe geen bezwaar hebben tegen de verkoop van de ambtswoning aan de burgemeester — zij er bezwaar tegen hebben dat de koopsom in negatieve zin wordt beïnvloed door taxatie in bewoonde toestand.

„Dit biedt", aldus gedeputeerde staten, „aan koper of eventueel aan zijn rechtsopvolgers onder algemene titel onder bepaalde omstandigheden de mogelijkheid het pand later leeg tegen een aanmerkelijk hogere prijs weer te verkopen".

Gedeputeerde staten geven er de voorkeur aan om de waarde van het pand te laten bepalen alsof het direct vrij van bewoning is te aanvaarden. Zij geven burgemeester en wethouders dan ook in overweging de woning op die basis nogmaals te laten schatten en de prijs dienovereenkomstig vast te stelland terugkomen op hun eerder genomen besluit en nu ongefluorideerd drinkwater willen. Hij vraagt (kennelijk met oog op Beuningen) of hieraan kan worden voldaan.

MEEWERKEN

Zijn slotvraag: „Is het college van Gedeputeerde Staten met vragensteller van mening, dat nu de inzichten ten aanzien van fluoridering aan, het veranderen zijn de gemeenten de vrijheid hebben om op een eerder genomen standpunt terug te komen en dat de waterleidingmaatschappijen hier zoveel mogelijk aan mee moeten werken? Welke stappen denken GS te nemen om dit te bevorderen?"

De Utrechtse kantonrechter mr. C. W. Bakker heeft de Vinkeveense ex-boer Hendrik H. veroordeeld tot betaling van een boete van ƒ 5.250 omdat hij in 1972 en '73 zonder de vereiste vergunningen en ontheffingen op zijn land recreanten had laten kamperen. Volgens de officier van justitie, die een boete van 30 mille had geëist, zouden er op een gegeven moment 170 tenten op H's land langs de oevers van de Vinkeveense plassen hebben gestaan. BRUMMEN — De 7-jarige jongen J.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gemeente drinkt tegen zin gefluorideerd water

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken