Bekijk het origineel

Militairen smokkelen voor vele miljoenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Militairen smokkelen voor vele miljoenen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse douane en de Cantinedienst van Defensie voeren in het geheim overleg om binnenkort een einde te kunnen maken aan de miljoenen-smokkel van sigaretten en sterke drank van West-Duitsland naar Nederland.

Uit toevallige aanhoudingen aan de grens is gebleken dat de circa 9.000 in West-Duitsland gelegerde Nederlandse militairen afgelopen jaar zo'n 6 miljoen gulden aan accijns en invoerrechten hebben ontdoken door goedkoop gekochte belastingvrije sigaretten uit de Bondsrepubliek naar Nederland te smokkelen. Het gaat om naar schatting één miljard sigaretten.

Daarbij komt nog eens de smokkel van een halt miljoen liter sterke drank, die de staat zo'n drie miljoen gulden aan accijns kostte. Het bureau Tabaksdetailhandel in Den Haag is „ernstig verontrust" over de omvang van de sigarettensmokkel naar ons land.
De militairen kunnen in West-Duitsland sigaretten kopen voor 45 a 50 cent per pakje. Zij verkopen die in ons land voor 1.00 a 1,25 gulden per pakje. Vooral in het oosten van ons land is hierdoor een levendige „zwarte handel" in sigaretten en sterke drank ontstaan.
De militairen mogen via de Cantinedienst (Cadi) in West-Duitsland maximaal ongeveer duizend sigaretten per maand kopen. De pakjes zijn niet voorzien van het belastingzegel (banderolle) maar hebben alleen een klein blauw zegeltje waarop geen prijs staat. Het invoeren van ongebanderolleerde sigaretten in Nederland is strafbaar. Maar de conitrolemogelijkheden om deze smokkel tegen te gaan, zijn zeer gering. En vrijwel nooit wordt er bijbetaald. Overwogen is de sterke drank en sigaretten voor in West-Duitsland gelegerde Nederlanderse militairen afwijkende verpakkingen te geven. Deze oplossing lijkt niet haalbaar, vanwege de hoge extra-kosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Militairen smokkelen voor vele miljoenen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken