Bekijk het origineel

Franse Stichting voor barmhartigheid nu 125 jaar oud

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse Stichting voor barmhartigheid nu 125 jaar oud

2 minuten leestijd

Kort geleden heeft de Franse Protestantse Stichting van Barmhartigheid haar 125-jarig bestaan gevierd. Genoemd naar de oprichter ds. J. Bost, die gedurende zijn lange ambtsperiode zich geheel en al aan dit werk heeft gegeven in het midden van de vorige eeuw, heeft deze stichting zich in de loop der jaren gestadig uitgebreid. Een opvallende gebeurtenis, zoals hierna zal blijken.

De stichting „John Bost" is gevestigd in La Force, in het departement La Dordogne, dat ten oosten van Bordeaux is gelegen in Zuid-West Frankrijk. In deze omgeving worden thans ongeveer 1100 patiënten liefderijk en deskundig verpleegd. Die patiënten komen uit alle protestantse kerken en denominaties in Frankrijk; het zijn meest mannen, vrouwen en kinderen die zwakzinnig, achterlijk, krankzinnig of anderzins zwaar gehandicapt zijn voor hun gehele leven. Tot voor de herdenkingsplechtigheden in de zomer van dit jaar omvatte de stichting 12 paviljoens die de veelzeggende namen dragen van „Abri" (Schuilplaats). "Bethesda", „Eben- Haezer", "Esperance" (Hoop), „Misericorde" (Barmhartigheid). „Repos" (Rust) enz. Aan deze rij is nu een nieuw paviljoen toegevoegd dat de naam van de oprichter van de stichting draagt: John Bost. Klein van opzet en enorm uitgegroeid, mag men veilig zeggen dat deze dienst der barmhartigheid in een dringende behoefte voorziet en op zegenrijke wijze de protestanten die in  Frankrijk gering in getal zijn, in hun eigen levenssfeer verzorgt. Des zondags komen allen die daartoe in staat zijn, in de grote hal bijeen onder de prediking, een grote massa mensen, zoals die in het Rooms-Katholieke Frankrijk nauwelijks gevonden zal worden. Kortom: een klein, maar bemoedigend bericht uit Frankrijk waar de afstammelingen der Hugenoten overal verstrooid en gering in aantal en positie toch toch de verleiding weerstaan de zaak maar op te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Franse Stichting voor barmhartigheid nu 125 jaar oud

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken