Bekijk het origineel

Kamermeerderheid tegen verhoging huurwaarde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamermeerderheid tegen verhoging huurwaarde

PvdA ZONDER RESERVES VOOR

2 minuten leestijd

Het regeringsvoorstel om de huurwaarden van de eigen woning fe verdubbelen bij het berekenen van de inkomstenbelasting is dinsdagmiddag in de Tweede Kamer gekritiseerd door de WD, CHÜ, DS'70. ARP en SGP. Onverdeelde steun was er bij de PvdA.

De liberale fractievoorzitter Wiegel diende, vanwege de ernstige bezwaren die zijn fractie heeft en het feit dat zijns inziens het vraagstuk zo snel mogelijk uit de wereld geholpen moet worden, een motie in. Daarin wordt aan de Tweede Kamer gevraagd' uit te spreken, dat de regering het voorstel moet terugnemen. Dr. Kruisinga (CHU) deelde mee, dat zijn fractie het voorstel niet zal aanvaarden. Dr. Drees (DS'70) drong aan op het intrekken van het plan, want het is grof van opzet en de regering wil het abrupt invoeren.

Mr. Aantjes zei de politieke bezwaren op de voorgrond te zetten. Drie jaar geleden aanvaarde de kamer een systeem, waarbij de huurwaarde gekoppeld werd aan het niet- aftrekbaar Gtellen van de onderhoudskosten. „Het Is niet eerbaar nu de fiscale huurwaarde daaruit los te maken en op zichzelf te bezien".

Ds. Abma (SGP) vond' de maatregel nadelig voor hen, die besloten hebben hun geld te steken in de eigen woning en niet te besteden aan andere zaken als buitenlandse reizen. „Die groep, die geen huis kocht, wordt niet getroffen", zei hij.

Drs. Van Thijn (PvdA), zei het treffend te vinden dat de sociale bewogenheid, die zich van vele fracties meester maakt als het om dee huurwaarde van de eigen woning gaat, ontbreekt als het om huurverhogingen gaat. „De solidariteit is volkomen zoek", zei hij. van zijn fractie het voorstel niet aanvaardbaar is. De minderheid acht haar noodzakelijk. „De tegenstand is voornamelijk ontleend aan de betekenis van het eigen huig als object van bezitsvorming bij uitstek", aldus mr. Andriessen. Voor de BP-fractie is het huurwaarde-voorstel onredelijk en onrechtvaardig. . „De overheid krijgt al veel geld van de huizenbezitters", zei fractievoorzitter Koekoek.

Premier Den Uyl zal woensdagavond de Kamerleden antwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kamermeerderheid tegen verhoging huurwaarde

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken