Bekijk het origineel

Filatelie als vak op Goudse school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Filatelie als vak op Goudse school

2 minuten leestijd

Op de middelbare technische school in Gouda zal met ingang van het volgend cursusjaar de filatelie in het pakket van keuzevakken worden opgenomen. Als deze proef — en primeur in Nederland — slaagt, zal ook bij andere middelbare scholen en het lager onderwijs in Gouda de filatelie als hobbyvak worden ingevoerd.

Dit vertelde dinsdagmorgen de heer M. C. Avé, hoofd van de afdeling onderwijs, recreatie en sport van de gemeente Gouda, op- een persconferentie ter gelegenheid van de filatellstische tentoonstelling „Goudapost '73", die van 19 tot en met 21 oktober in de Goud.se sporthal „De springers" zal worden gehouden.

De organiserende regionale vereniging van postzegelverzamelaars ,,Gouda" wil met deze grote expositie de belangstelling voor de filatelie bevorderen. Niet alleen bij het onderwijs, maar ook in het bejaardenwerk en onder de langdurig zieken en invaliden.

VRIJETIJDSBESTEDING

De filateliCi die wel de „hobby van koningen" en de „koning der hobby's" wordt genoemd, is aldus de heer Avé, een uitermate geschikte vrijetijdsbesteding voor grote groepen van de bevolking. Voor jong en oud, gezond en minder-valide, vormen de kleine stukjes papier de sleutel tot de wereld. De gebeurtenis in eigen land en in de wereld, zowel op politiek, economisch, cultureel en maatschappelijk terrein gaan door het verzamelen van postzegels meer leven.

Dit willen de organisatoren van „Goudapost '73" ook op deze expositie, waar voor meer dan één miljoen gulden aan filatellstische schatten aanwezig zal zijn, laten zien. Behalve de gebruikelijke landenverzamelingen zullen deelnemers uit het hele land en met name uit de provincie Zuid-Holland ook vele uiteenlopende zogenaamde beeldfilatelistische collecties tonen. Zo zullen postzegels de bezoekers onder meer vertellen over Columbus, James Cook, George Washington, paddestoelen, de bijbel, het kerstgebeuren, muziek, componisten, padvinders, bier. paarden, vissen, apen, week- en schaaldieren, telecommunicatie, spoorwegen, scheepvaart en schaken. ,^j,-|, jïaj-vjjj-, ;'

PRONKSTUK

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de zeldzaamste Nederlandse brief, die een houthandelaar uit Harlingen in 1858 voor 50 cent zond naar een zakenrelatie In de Russische stad Narva en die nu een geschatte waarde van ongeveer ƒ 75.000.- heeft. Het Nederlandse postmuseum stelt de ontwerpen van de Goudse glazenzegels uit 1931 en oude Goudse brieven tentoon.

De tentoonstelling is geopend vrijdag IP oktober van 12.00 tot 22.00 uur, zaterdag 20 oktober van 10.00 tot 22.00 uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Filatelie als vak op Goudse school

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken