Bekijk het origineel

CONFESSIONELE PARTIJEN BETREUREN WEGLATING BEDE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CONFESSIONELE PARTIJEN BETREUREN WEGLATING BEDE

Abma en Jongeling het meest

2 minuten leestijd

(Van onze parlementsredacteur) Het schrappen van de bede om Gods hulp bij het parlementaire werk uit de troonrede is bij de christelijke partijen in de Tweede Kamer niet in goede aarde gevallen. De veroordeling van deze daad van het kabinet-Den Uyl liepen overigens nogal uiteen: van krachtig (ds. Abma en Jongeling) tot slap (Andriessen en Aantjes). CHU-fractieleider Kruisinga nam een tussenpositie in.

„Een symptoom van het weglaten van God en van Zijn Gebod in de beleidsoriëntatie", zo kenschetste ds. H. G. Abma het weglaten van de bede. Het schrappen van Gods naam was zijns inziens „een bijdrage aan de vervreemding „waarvan in de troonrede sprake was". Tegen de achtergrond van het 25-jarig regeringsjubileum vond ds. Abma deze kabinetsbeslissing nog schrijnender. De fractieleider van de SGP had iets van een revolutionaire geest geproefd: geen God en geen meester. „Er zijn oordelen te vrezen als Gods geboden de rug worden toegekeerd".

De bede mocht naar het oordeel van ds. Abma evenwel geen speelbal in het partijpolitieke krachtenveld worden — een toestand die zou ontstaan als het ene kabinet haar wel bezigde, maar het andere niet. Daarvoor hechtte de SGP-fractie er te veel waarde aan.

NOODZAAK

AR-fractievoor23itter mr. W. Aantjes wilde van premier Den Uyl weten of er „een politieke noodzaak was om met deze eerbiedwaardige gewoonte te breken". Heeft het kabinet zich gerealiseerd, zo vroeg Aantjes, hoe zeer de weiglating als een demonstratie zou functioneren. „Zeer velen in ons volk zijn daardoor in hun diepste gevoelens geraakt en ervaren het als een grote verarming". Het kabinet heeft met het schrappen van de bede velen in en buiten de confessionele, partijen van zich vervreemd, met wie het een vertrouwensrelatie bezat of bezig was op te bouwen, aldus de fractieleider van de ARP, die hoopte dat premier Den Uyl üou erkennen zich te hebben vergist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

CONFESSIONELE PARTIJEN BETREUREN WEGLATING BEDE

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken