Bekijk het origineel

CENTRALE CONTROLE GENEESMIDDELEN WORDT MOGELIJK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CENTRALE CONTROLE GENEESMIDDELEN WORDT MOGELIJK

2 minuten leestijd

Nog voor 1980 zal het moment aanbreken, waarop de apotheker maar op een knop hoeft te drukken om, dank zij zijn verbinding met een landelijk computercentrum, onmiddellijk precies te kunnen aflezen wat voor medicijnen en hoeveel een bepaalde patiënt in de voorafgaande periode al toegediend heeft gekregen.

Dr. J. H. M. Winters, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse maatschappij ter bevordering der pharmacie, voorspelde dit woensdag in Haren (Gr) op de 118de algemene vergadering van de KNMP.
Door een dergelijke „controle" kan worden voorkomen, dat de patiënt teveel slikt van één geneesmiddel of dat hij verschillende geneesmiddelen inneemt die „onverenigbaar" zijn. Dat komt volgens dr. Winters nu al te vaak voor, met voor de patiënt soms hoogst onaangename gevolgen. Oorzaak van dit verschijnsel is, dat patiënten door verschillende medici tegelijk worden behandeld, die niet altijd precies van elkaar weten wat ze voorschrijven, terwijl het ook nog mogelijk is dat de patiënt „op eigen houtje" al het een en ander slikt.
De KNMP is al bezig met het bestuderen van de mogelijkheid van een gecentraliseerde gemechaniseerde administratie voor het uitrekenen van de ziekenfondsreceptuur van de apothekers en het opstellen van de afrekeningen van de particuliere receptuur. Eventueel is ook een gecentraliseerde verzending van de nota's en betaling daarvan via het centrum mogelijk, hetgeen de individuele apothekers veel administratieve rompslomp bespaart. Door de centrale verwerking van de recepten kan in een volgende fase op basis van de computergegevens worden overgegaan tot een goede voorraadbeheersing met inbegrip van automatische bestelling.
Als het computercentrum ook wordt gebruikt voor de „bewaking" van de collectieve en individuele geneesmiddelen verplicht is — wel van tevoren duidelijk worden vastgesteld, welke gegevens wel en welke niet algemeen bekend mogen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

CENTRALE CONTROLE GENEESMIDDELEN WORDT MOGELIJK

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken