Bekijk het origineel

Boek over opsporing van kanker in vroeg stadium verschenen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boek over opsporing van kanker in vroeg stadium verschenen

K.W.F, subsidieerde uitgave

3 minuten leestijd

Op basis van de noodzaak kanker zo vroegtydlg mogeiyk te ontdekken, is woensdagmorgen In Amsteraam een vooral voor hulsartsen Bestemde handleiding gepresenteerd over het ontdekken van deze ziekte. Het boek is samengesteld op advies van een commissie van de Nederlandse organisatie voor de kankerbestrijding Het Koningin Wilhelminafonds. Alle medische studenten die de eertskomende drie jaar afstuderen kragen het boek, bovendien gratis van het fonds toegestuurd, zodra zt) hun examen hebben gedaan.

Vele vormen van kanker zijn ongeneeslijk, andere zijn goed te behandelen, m'aar in vrijwel alle gevallen geldt dat hoe eerder een kwaadachtig kankergezwel wordt ontdekt, hoe beter de kansen zijn dat men van de ziekte kan warden verlost. Een groot probleem is echter dat het eerste begin van de ziekte niet zichtbaar is en ook nauwelijks op te sporen, als men al aanwijzingen kan vinden dat een' patiënt een tumor in het allereerste beginstadium heeft.

Het is dus zaak voor met name de huisarts, die een patiënt op zijn spreekuur krijgt, dat hij toegespitst 'is op de mogelijkheid van kanker als de oorzaak van de klachten waarmee de patiënt komt. Het boek bevat om die reden een groot aantal bijdragen van specialisten over de aanwijzingen die duiden op vele vormen van kanker, die mogelijk zijn. Snel ingrijpen is altijd nodig, omdat dan vaak nog voorkomen kan worden dat een tumor op een bepaalde plaats zich via het bloed of het lymfevatenstelsel zich door het lichaam verspreidt. Deze zogenaamde uitzaaiing is een van de gevaarlijkste verschijnselen van kanker, omdat het genezing dan vrijwel uitsluit.

Het boek is samengesteld onder redactie van prof. A. ZwaveMng, chimrg in het Leidse acedemisch ziekenhuis en dr. R. J. van Zonneveld, directeur van de Raad van gezondheidsresearch van TNO. Het Koningin Wilhelmina Fonds heeft de uitgave financieel mogelijk gemaakt, Bij voorintekening hebben al 8000 artsen, tandartsen en anderen uit de gezondheidszorg dit verzamelwerk besteld. Het boek, „Oncologie" genaamd, is alleen nog maar in een handelseditie te verkrijgen die veel duurder is d'Mi de door het Koningin Wilhelmina Fonds 'gesubsidieerde uitgave. De oplage in totaal is bijna 16.000 exem-plaren.

In de inleiding van het boek zeggen prof. Zwaveling en dr. Van Zonneveld dat ,,een overzicht in boekvorm van een groot aantal belangrijke aspecten van de oncologie (leer der gezwellen) dusverre niet in het Nederlandse taalgebied is verschenen Toch ds herhaaldelijk gebleken dat met name vele huisartsen en specialisten, betrokken bij de kankerbehandeling, daaraan behoefte hebben. Hoewel het belangrijkste deel van het boek vooral veel praktische informatie bevat als de vroege ontdekking van gezwellen, is ook aandacht besteed aan de algemene aspecten van deze ziekte. Tenslotte wordt aandacht besteed aan de begeleidfag en de verpleging van de kankerpatiënt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Boek over opsporing van kanker in vroeg stadium verschenen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken