Bekijk het origineel

Vice-president Agnew is afgetreden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vice-president Agnew is afgetreden

Na vonnis door rechter

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De 55-jarige Amerikaanse vice-president Spiro Agnew heeft gisteravond na een wekenlange vertwijfelde strijd om zijn persoonlijke, maar nog meer om zijn politieke — toekomst bekend gemaakt af te treden.Agnew maakte zijn aftreden bekend in Baltimore, nadat een rechter hem had veroordeeld tot betaling van 10.000 dollar wegens belastingfraude, nadat hij de beschuldigingen niet had tegengesproken.

President Richard Nixon is al bezig een opvolger te zoeken. Als voornaamste kandidaat wordt genoemd de oudminister van financiën Connally — een voormalige democraat — en verder komen gouveneur Rockefeller van de staat New York en senator Barry Goldwater van Arizona in aanmerking.
t)e republikein Agnew werd in 1968 de „running mate" van Nixon en bij de verkiezingen van 1972 wend hij tegen de verwachtingen in weer de eerste man naast Nixon. Hoewel al geruime tijd verwacht werd dat Agnew als vice- president de nek zou breken over voor de 'belasting verzwegen" inkomsten in 1967 - een in feite luttel bedrag van nog geen dertigduizend dollar - viel d(j klap toch no>g onverwacht.

ONDERZOEK
Deze zoon van een Griekse immigrant heeft tot het laatst zijn onschuld volgehouden. Hij blies daarbij hoog van de toren, beschuldigde links en rechts personen en instellingen van een leugencampagne en ging zover het Congres in een dramatisch getinte verklaring te verzoeken hem van de beschuldigingen te zuiveren of hem anders maar uit zijn ambt te verwijderen. Het onderzoek van de justitie ging echter met taaie volhSrding voort en woensdag bleek dat Agnew in de klem zat. Hij verscheen die dag voor de federale rechtbank in Baltimore, de hoofdstad van de staat Maryland, waar de belastingfraude werd gepleegd toen Agnew daar gouverneur was, en ondertekende een „waiver of indSctment" ten teken dat hij zich niet langer tegen het ten laste gelegde zou verzetten. Onmiddellijk na de uitspraak gaf het Witte Huis een verklaring uit waarin ekendgemaakt werd dat vice-president Agnew met onmiddellüke ingang zün ambt had neergelegd. Nader is gebleken dat A^ew dinsdagavond al bij president. Nixon was .geweest om hem in een veertig minuten durend gesprek onder vier ogen zijn besluit mee te delen. De ontslagbrief, die Agnew volgens de regels aan minister van buitenlandse zaken heeft gestuurd was van de volgende inhoud: „Zeer geachte excellentie: Ik leg hierbij met onmiddellijke ingang de functie van vice-president der Verenigde Staten neer. Hoogachtend, Spiro T. Agnew." Een soortgelijk schrijven richtte Agnew ook tot preside.it Nxon. Hij deelde daarin echter nog mee dat de beschuldiging tegen hem slechts door een langdurige en uitputtende strijd in het Congres en voor rechtbanken uit de weg geruimd zou kunnen worden. Hij was echter tot de conclusie gekomen dat het in het belang van het land was zijn functie neer te leggen.
Het aftreden van Agnew wordt gezien als een enorme klap voor president Nixon en zijn republikeinse partij en komt op een moment dat beide het nogal moeilijk hebben in verband met de Watergate-affaire. Voor het eerst sinds 1963 zitten de V.S. zonder vice-president. In dat jaar nam vice-precident Johnson het presidentschap op zich na de moord op Kennedy. De opvolging van Agnew wordt van groot belang geacht in verband met de presidentsverkiezingen in 1976. President Nixon mag zich niet voor een derde ambtstermijn beschikbaar stellen volgens de Amerikaanse grondwet. Verwacht wordt dat de president een vice-president zal zoeken die het ambt zal gaan gebruiken om zich in 1976 kandidaat te stellen voor het presidentschap. Met de democraten in het Congres in de meerderheid wordt er een taaie strijd verwacht. Het congres moet namelijk de kandidatuur goedkeuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vice-president Agnew is afgetreden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken