Bekijk het origineel

Eigen huis is erg populair

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eigen huis is erg populair

BNG HEEFT KRITIEK OP REGERINGSMAATKEGELEN

2 minuten leestijd

Het eigen huis is populairder dan ooit, zegt de NV Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Dit is — aldus het jaarverslag 1972 van het Bouwfonds — mede het gevolg dat men er een waardevast bezit in ziet In een tijd, dat de inflatie onstuitbaar lijkt voort te gaan. Verder zal het de woonvrijheid zoekende mens van deze tijd aanspreken, dat men een eigen huis vrijer kan kiezen en er vrijer over kan beschikken dan over een huurhuis. Ook kan men zelf bepalen hoe men het-eigen huis wil verfraaien en aanpassen aan persoonlijke behoeften en voorkeur.

Het Bouwfonds meent, dat de overhead een taak heeft aan het toegenonien verlangen naar een eigen wonkig zoveel mogelijk tegemoet te komen]. In de eeirsite plaats door zjich in' het raam van het woningbehoefte-andierzoek te oriënteren over de onwang van dit verlangen en' er dan reiberalng mee te houden in de aaniwijztogen' omtrent de getalsverhoudingen tussen te bouwen eigen W'omnigen en huurwontogenL In de tweede plaats door zodanige steunmaatregelen te creëren!, dat er In zo breed mogelijke lagen van de bevolking een mogelijkheid ontstaat tot werkelijk viiije keuze tussen huurwoniing en eigen woning.

Het Bouwfonds noemt het een verdienste vara de werkgroep Hartog (die meegewerkt heeft aan de nota Volkshu'üsvestinig van ex-miniister dra. B. J. Udink), dat deze blljkenis zijn tweede rapport van jianuari 1973 de start voor de lage inkomensgroepen wil vergemakkelijken.

RENTEAFTREK

Ndiet gelukkig is het bouwfonds met het voor-s-tel het „fiscale huurwaardefoirfait" -te verdubbelen, waaTvoor de werkgroep als argument aanvoert, dat de moigeldjlkheid om de rente van de schuld in mindering te brengen op het belastbare inkomen^ dn vergelijking met het huidige forfait, zeer gunstig zou zijn. Deze aftrekbaarheid van rente heeft met het eigen huis op zichzelf niets te maken:' zij geldt voor de rente van alle mogelijke schulden.

Het Bouwfonds begrijpt niet waarom deze 'aligemenis regeling dan juist bij het edgen huis verder verzwi&t moet warden door er een verdubbeling van het huurwaardeforfait tegenover te steülen. Temeer niet waar nog maar enkele jaren geleden dit foirfait tot zijn huidige niveau is verlaagd omdat de eigen-huis-bezitter an'dere fiscale faciliteiten werden afgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Eigen huis is erg populair

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken