Bekijk het origineel

Aanvoer olie uit M.-Oosten stagneert

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aanvoer olie uit M.-Oosten stagneert

3 minuten leestijd

WASHINGTON/ROTTERDAM - Door de oorlog tussen Israël en de Arabische landen stagneert de import van ruwe aardolie. De Arabische landen hebben gedreigd de oliekraan dicht te draaien. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland liggen plannen gereed om tot rantsoenering over te gaan. Sinds de jaren vijftig liggen schema's gereed om in een noodsituatie de energie-voorziening op peil te houden. Het Amerikaanse ministerie van economische zaken zegt het Arabische dreigement niet ernstig te nemen. In de naaste toekomst is in de VS geen distributie van benzine en andere aardolieprodukten te verwachten. Wel heeft president Nixon aangeraden zuinig te zijn.

Amerika betrekt jaarlijks 1 miljoen barrels ruwe aardolie uit het Midden-Oosten. Ook vanuit Europa betrekken de VS aardolieprodukten, waardoor in het geval de oliekraan wordt dichtgedraaid eerder in Europa een noodsituatie kan ontstaan dan in de Verenigde Staten.
Enkele Europese landen hebben al maatregelen genomen ten aanzien van een eventuele olie-crisis. Oostenrijk heeft de benzine gerantsoeneerd en Italië en Spanje hebben de uitvoer van olieprodukten aan banden gelegd.
Het ministerie van economische zaken deelt mee:
„De benzinebonnen zijn al gedrukt, maar dat is al enkele jaren zo. Er zal dan een Rijksbureau van aardolieprodukten worden ingesteld, waarvoor al mensen zijn aangewezen. Deze mensen kunnen direct voor dit nieuwe werk worden vrijgemaakt".
Een bliksemonderzoek van de Europese Commissie heeft intussen uitgewezen dat de vereiste noodvoorraad olie voor 65 dagen in de EEG aanwezig is.
De prijzen van olleprodukten zijn sinds maandag fors omhoog gegaan. De Internationale oliehandel verkeert in paniek. Bezitters van olieprodukten willen niet verkopen. De vraag naar deze produkten is groot, vooral uit Amerika en West-Duitsland.
Bij de oliemaatschappijen en handelaren bestaat de vrees dat de Arabieren bij een nederlaag in de oorlog tegen Israël wraak zullen nemen door de oliekraan dicht te draaien.
De oliehaven van Banias in Syrië is gesloten. Van hieruit werd veel olie getransporteerd naar Frankrijk, WestDuitsland, Italië en Oostenrijk. De pijpleiding van Noord-Irak naar Banias zou door Israël zijn gebombardeerd. Volgens Libanon is een andere pijpleiding van Saoedi-Arabië arabie naar Sidon nog volop in werking, maar de oliemaatschappij Aramco die de pijpleiding vult, zegt dat zij veel minder olie door de buizen stuurt.
Enkele oliemaatschappijen laten hun tankers niet meer naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee varen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Aanvoer olie uit M.-Oosten stagneert

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken