Bekijk het origineel

BONDEN IN CONFLICT MET VREDESTEIN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

BONDEN IN CONFLICT MET VREDESTEIN

3 minuten leestijd

BUNNIK — De vakbonden hebben gisteravond het gesprek over het op stapel staande reorganisatieplan van de raad van bestuur van de International B. F. Goodrich Europe, waarvan de negen Vredesteinbedrijven in Nederland deel uit maken, afgebroken. „Het is niet zinvol het gesprek niet de raad van bestuur voort te zetten, want het is onmogelijk met deze mensen afspraken te maken, die ze toch niet nakomen", verklaarde vakbondswoordvoerder F. Westenbrink na afloop.

De industriebonden van NW, NKV en CNV en de Unie BLHP gaem zich nu over de ontstane situatie beraden en onder meer hun leden en juridische adviseurs raadplegen. De vakbonden, inclusief het ACV en het ABW uit België, verdenken de leiding van Vredestetn ervan gemaakte afspraken te hebben genegeerd, waardoor ze de tusiegedragsregels van de SER zouden hebben geschonden. De raad van bestuur van Goodrich is zich van geen kwaad bewusf. Dinsdag, zo bleek eerst gisteren, hebben de vakbonden reedè uiting gegeven aan hun ongenoegen over de onzekerheid rond de voorgenomen reorganisaties in een gesprek met vertegenwoordigers van de ministeries van economische zaken en van sociale zaken. Gisterochtend voerde de raad van bestuur van Goodrich/Vredestein een gesprek met deze -regeringsdelegatie.

VOORNEMEN
Aanleiding voor de onrust in de bedrijven en het onbehagen bij de vakbonden is het voornemen van de in Amerika gevestigde hoofddirectie van Goodrich om de produktielijnen van de Vredesteinbedrijven in Nederland, België en Duitsland wat meer te gaan stroomlijnen. Op 29 augustus voerden de vakbonden daarover een gesprek . met de raad van bestuur. Het al eerder aangekondigde reorganisatieplan of herstructueringsplan, zoals Vredesteüi zegt, zou voor eind december verschijnen en met de vakbonden en ondernemingsraden worden besproken. Daarbij werd bepaald, dat geen besluiten zouden worden genomen over de individuele bedrijven In Nederland, zoals de vakbonden beweren, of dat geen maatregelen zouden worden genomen die nadelig voor het personeel zouden zijn, zoals Vredestein zegt. Tussen beide interpretaties van de op 29 augustus gemaakte afspraken is gisteren door het ontbreken van gemeenschappelijk vastgestelde notulen grote heibel ontstaan. De vakbonden nejnen het Vredestein namelijk kwalijk dat de handschoenenafdeling in Heveadorp inmiddels is verkocht, terwijl het overleg nog gaande was. Vredestein stelt zich op het standpunt dat er niets is veranderd. De fabriek en de machines van de handschoenenafdeling zijn verkocht, maar het personeel blijft op de loonlijst van Vredestein tot eind 1974. De eis van de vakbonden om de verkoop terug te draaien, werd gisteren dan ook na een urenlang gesprek van de hand gewezen. De vakbonden braken daarop het gesprek af. Het argument van Vredestein tegen het terugdraaien van het verkoopbesluit, „omdat je een net verwijderd kankergezwel niet in het lichaam van de patiënt kunt terugplaatsen", heeft de vakbonden bijzonder gegriefd. Vredestein bedoelde er volgens woordvoerder, jhr. H. J. Greven, alleen mee te zeggen dat de handschoenenfabricage weer in de produktielijri van Goodrich past. Het gaat bij de reorganisatiestudie volgens de Vredesteinwoordvoerder over zes a zeven procent van het 5500 man tellende personeel. De reorganisatie betekent niet dat er ontslagen zullen vallen, maar het gaat om eei) herverdeling van werkzaamheden, aldus Vredestein.

2300

Het pakket van maatregelen heeft betreikking op 2300 man RSV-personee] in het Nieuwe Waterweggebied. Zeshonderd van hen zullen zeker m andere RVS-bedrijven kunnen worden geplaatst, maar over de positie van de andere 1700 moeten nog studies volgen. De drie industriebonden en de centrale ondernemingsraad van het concern hebben onmiddellijk protest aan

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

BONDEN IN CONFLICT MET VREDESTEIN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken