Bekijk het origineel

Geen maatregelen tegen generaal Kranenburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen maatregelen tegen generaal Kranenburg

Minister Vredeling

3 minuten leestijd

Minister Vredeling overweegt geen maatregelen te nemen tegen de Territoriaal bevelhebber oost, generaal-majoor L. A. D. Kranenburg naar aanleiding van diens nota aan zijn ondercommandanten en zijn rechtstreekse chef, de bevelhebber van de landstrijdkrachten.

Wel heeft de minister de generaal verzocht de geadresseerden te laten weten dat hij, gevolg gevend aan een door de minister kenibaar gemaakte wens, van hen geen reacties meer verwacht en de zaak als afgesloten beschouwd.

Minister Vrdeling acht het onjuist dat de hiërarchieke kanalen worden gebruikt voor het behandelen van politieke onderwerpen oeidat — indien op deze manier politieke problemen aan de orde worden gesteld — ondercommandanten en ander onder het bevel van de betrokken commandant staand personeel, zich gedwongen zouden kunnen voelen stelling te nemen in politieke vraagstukken.

Uiteraard heb ik geen enkel bezwaar tegen het hanteren van de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting door welke malitair dan ook. Het gebruiken van hiërarchieke kanalen daarvoor acht ik evenwel niet toelaatbaar, aldus de minister. WD-Kamerlid Ploeg had gevraagd waar naar de mening van de minister het verschil in opvatting en normering ligit ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting. Sommige zgn. kritische officieren mogen nl. wèl hun afwijkende mening over het defensiebeleid geregeld in diverse publikaties lanceren en ook het hoofdbestuur van de WDM mocht en mag zijn mening via afdelingsbladen geven.

PUBLICITEITSMEDIA

Op de vraag welke mogelijkheden een militair commandant ter beschikking staan om van zijn verontrusting blijk te geven schrijft ir. Vredeling: „Een militair commandant staat altijd de weg open om van zijn verontrusting blijk te geven aan de politieke leiding. Verder kan hij, gebruik makend van de vrijheid van meningsuiting overeenkomstig art. 7 van de Grondwet, via de publiciteitsmedia van zijn inzichten blijk geven." 10

Jan de Winter zag hem na toen hij in de schemering de Oudendijk opstapte.

„Kom Hektor, jongen, we gaan maar weer eens voor de boterham zorgen", zei Jan de Winter tegen zijn trouwe hond. Die kwam overeind en likt met zijn rode tong verlekkerd langs zijn bek toen hij het woord „boterham" hoorde.

Jan de Winter schudde het hoofd. „Een mens zal alleen bij brood niet leven, vriendje", zei hij. „Maar och daar weet jij niets van af. Aan jou zal dan ook geen rekenschap worden gevraagd. Maar aan mij wel en aan Janus Engelen ook. Als we 't leven, zullen we Janus Engelen wel meer op bezoek krijgen, schat ik. Het zijn de slechtste peren niet waaraan de wespen knagen. En ik weet zeker dat er aan Janus geknaagd wordt".

Toen ging hij naar de kast om brood te halen en Hektor volgde hem van de kast naar de tafel en van de tafel naar de kast.

Jan woelde eens iri de dikke vacht van de hond. „Wij horen bij mekaar, niet?" vroeg

Op de barre winter van 1894 volgde een goede zomer. Prachtig lag het Oudeland onder een stralende augustushemel. Het koren werd gemaaid en overal in de bouwhoek van de Oudendijk zag men de arbeiders bezig met het snijden van de tarwe. De bindsters zetten de goudgele zware garven op hopen en later zouden de boerenwagens de kostelijke oogst naar de grote boerenschuren rijden. Het Oudeland zelf was weiland. Daar graasden de zware zwartbonte koeien en 's morgens vroeg en in de middag gingen de melkers en melksters met hun melkkrossen naar de weilanden waar de koeien met volle uiers loeiden om van hun melk verlost te worden. Boer Legerstee en zijn vrouw gingen altijd mee om te melken en ook hun enige zoon Kees, nog maar elf jaar oud, kon melken als de beste.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geen maatregelen tegen generaal Kranenburg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken