Bekijk het origineel

VS-wetsontwerp over wapens en troepen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS-wetsontwerp over wapens en troepen

3 minuten leestijd

WASHINGTON, vri(jdag — Een gezamenlijke commi^ie uit de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden heeft donderdag overeenstemming bereikt over het wetsontwerp betreffende de toewüzingen voor de aanschaf van wapens en net bedrag hiervan gesteld op 21.3 miljard dollar. De commissie werd het eens over het schrappen van de voorstellen voor een vermindering van de Amerikaanse strijdkrachten in het buitenland.

In het wetsontwerp wordt nu enkel bepaald dat de totale strijdkrachten van de VS zullen worden verminderd met 43.000 manschappen. De commissie heeft het senaatsvoorstel voor een vermindering van de strijdkrachten met 156.000 manschappen in het komende jaar verworpen.

In plaats van het voorstel van de Senaat om de Amerikaanse strijdkrachten in het buitenland voor 1976 te verminderen met 110.000 manschappen werd een vermindering van de strijdkrachten in het buitenland goedgekeurd die gebaseerd zal zijn op de tekorten op de betalingsbalans die het gevolg zijn van het verblijf van Amerikaanse strijdkrachten in het buitenland.

Het amendement van de senatoren Henry Jackson en Sam Nunn, dat in het uiteindelijke compromis werd opgenomen zal een vermindering van Amerikaanse strijdkrachten in Europa tengevolge hebben die qua aantal direct samenhangt met de mate waarin de Europese landen van de Noordatlantische Verdragsorganisatie (NAVO ) in gebreke blijven het tekort op de betalingsbalans, dat ongeveer 1,5 miljard dollar bedraagt, goed te maken en daaraan evenredig zijn. Dit tekort op de Amerikaanse betalingsbalans zou kunnen worden verholpen door extra aankopen in de Verenigde Staten door deze Europse landen.

VLIEGTUIGEN

De commissie heeft de voorstellen van de regering betreffende de ontwikkeling en de bouw van de F14 en FI5 vliegtuigen geheel aanvaard en heeft de besnoeiing door de Senaat van het programma voor de BI bommenwerper, met 100 miljoen dollar, teruggebracht tot 25 miljoen dollar. Het bedrag van 21.3 miljard dollar van het compromis-wetsvoorstel is ongeveer 900 muloen meer dan de Senaat had toege«staan, maar ongeveer 600 miljoen minder dan de regering oorspronkelijlt had voorgesteld.

Senator Jackson zei in verband met de strijd in het Midden-Oosten, dat hij van mening was dat het onvermijdelijk was dat de Verenigde Staten uiteindelijk wapens naar Israël zullen moeten zenden om de verlipzen in de huidige strijd goed te maken. V:

MEINEED

Een vroegere medewerker van president Nixon, Egü Krogh, is donderdag '.!-or een federale „Grand Jury' van 'Jv'o'rr'e meineed beschüld'gd. Hij zou de .vake verklaringen hebben afgelegd Vyver -ie activiteiten van E. Howard HuH't jr., lid van de „loodgietersploeg" van het Witte Huis, waarvan Krogh het hoofd was. Hunt heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het Watergate-.': chandaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

VS-wetsontwerp over wapens en troepen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken