Bekijk het origineel

Junta voorkwam burgeroorlog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Junta voorkwam burgeroorlog

IN CHILI .^

2 minuten leestijd

De Junta heeft bij monde van voorzitter generaal Pinochet vrijdag doen weten dat het land een moeilijk jaar te wachten staat door de slechte financiële, toestand.

Zonder twijfel zullen er op economisch gebied ingrijpende maatregelen moeten worden genomen, aldus de generaal in een'radiotoespraak waarin de regeringsplanncn bekend werden gemaakt, maar wij zullen de opofferingen met zijn allen moeten dragen.

Vrijdag was het een maand geleden dat de militairen in Chili de macht overnamen en president Allende het leven liet.

In Santiago had men verwacht dat tegenstanders van wijlen de president terreuraanvallen zouden gaan uitvoeren, maar het enige incident dat werd gemeld betrof een kort vuurgevecht tussen sluipschutters en militairen dat zich afspeelde in de buurt van het grote stadion waar steeds 1.000 politieke gevangenen zouden worden vastgehouden.

Naderhand werd vernomen dat er geen slachtoffers waren gevallen en dat twee jongelieden waren ingerekend.

Generaal Pinochet verwachtte dat de staatsschuld, die thans 4.5 miljard dollar bedraagt, dit jaar nog met 220 miljoen dollar zal stijgen.

Als men geen einde had gemaakt aan het regime-Allende, aldus de generaal, dan zou er in Chili een rampzalige burgeroorlog zijn ontstaan die wellicht meer dan een miljoen slachtoffers zou gaan kosten.

Donderdag was te Santiago aangekondigd dat er drie personen waren terechtgesteld hetgeen het totale aantal mensen dat was geëxecuteerd sinds het overnemen van de macht was gestegen tot 40.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Junta voorkwam burgeroorlog

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken