Bekijk het origineel

Wordt Midden-Oosten een kruitvat zoals de Balkan in 1914?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wordt Midden-Oosten een kruitvat zoals de Balkan in 1914?

3 minuten leestijd

Nu de Golan-hoogvlakte blijkt heroverd, vragen militaire waarnemers zich af of Israël zal donsloten naar Damascus, of tegen de Egyptenaren ten strijde zal trekken. Damascus lijkt niet waarschijnlijk omdat andere Arabische landen dan misschien actief gaan deelnemen, waraonder Jordanië, en de Russen hun hulp nog meer zouden opvoeren.

De Sovjet-Unie blijkt haar beste wapens geleverd te hebben, waaronder de „kikvors"-raketten die een springlading van 500 kilo over 60 km kunnen vervoeren. Deze kunnen ook met kernkoppen worden uitgerust en worden meestal afgevuurd van de Sowjetrussische gmfibietank PT-76.

Bovendien hebben de Russen SAMraketten geleverd die door een kind kunnen worden afgevuurd - de elektronische apparatuur doet de rest. En elk vliegtuig telt in Israël voor twee.

TREFZEKER

Een woordvoerder in Tel Aviv vermoedt dat de Russen na de debacle van 1967 tot de slotsom waren gekomen dat de Arabieren nooit goede sold:aten zouden worden en dat de enige manier om tegenwicht te gevei) het leveren van talloze wapens die eenvoudig te bedienen en praktisch trefzeker zijn. De functionaris wees op de gloednieuwe T-62, die op de Syriërs is buitgemaakt, met een zeer doelmatig maar betrekkelijk gemakkelijk te bedienen kanon. De Russen hebben echter nog niet ontdekt hoe zij een ander gat moeten dichten de gewoonte van Syriërs om onder hevige druk in te storten.

Dan is er ook nog de zogenaamde „Ehmeller", een anti-tankwapen dat kleiner, lichter en buitengewoon veel trefzekerder is dan de bazooka en een tank buiten gevecht stelt. De Egyptenaren aan het Suezkanaal hadden er zoveel dat de Israëliërs eerst aan een nieuw wapen dachten. De Egyptische radar is nu ook beter tegen het woestijnzand beschermd. „We zijn nog aan de winnende hand omdat wij betere soldaten hebben en beter improviseren, maar de taak is moeilijker dan voorheen", aldus de woordvoerder in Tel Aviv.

ZELFRESPECT

De herinnering aan de nederlaag van 1967 is nu uitgewist en wat er ook gebeurt, de Arabieren hebben hiin zelfrespect herwonnen, aldus l'Orient Ie jour, een dagblad in Beiroet.

De bekende Russische journalist Victor Louis schreef in London Evening news dat de Russen al tevreden zijn als de oostelijke oever in handen van Egypte blijft en het Suezkanaal kan worden geopend. In Moskou zou al personeel geworven worden voor ingebruikstelling van het kanaal.

Kissinger zei vrijdag dat de oorlog uit de hand kan lopen, zodat beide supermogendheden moeten ingrijpen. Het Midden-Oosten kan het kruitvat worden dat de Balkan in 1914 was. Hij vond dat het Sowjetrussische optreden tot dusver niet „onverantwoordelijk" kan worden genoemd. Er is nog geen reden voor de V.S. om de ontspanningspolitiek te herzien. De Russische luchtbrug is niet massaal en de V.S. bespreken nog met de Israëliische regering, hoe de traditionele wapeoleveringen moeten worden voortgezet. Beide supermogendheden beheersen zich om uitbreiding van het conflict te voorkomen, aldus de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken op een persconferentie. Hij bood opnieuw bemiddeling van Washington aan de oorlogvoerende landen aan. Dreigen met afsnijden van de olietoevoer haalt niets uit, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Wordt Midden-Oosten een kruitvat zoals de Balkan in 1914?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken