Bekijk het origineel

Onderwijssituatie moet verbeterd worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onderwijssituatie moet verbeterd worden

Symposium voor kleuterleidsters

2 minuten leestijd

„Het verdient aanbeveling dat van adspirant kleuterleidsters een vooropleiding op middelbaar niveau gevraagd wordt". Dat is een van de uitspraken die dit weekeinde is gedaan op een symposium over de opleiding van kleuterleidsters.

Het symposium werd georganiseerd door de Nederlandse regering, onder auspiciën van de raad voor culturele samenwerking van de Raad van Europa. Het telde 44 deelnemers uit veertien landen. De uitspraken van het symposium zullen in de vorm van aanbevelingen aan de Raad van Europa worden overhandigd.
Een van de belangrijkste uitgangspunten voor het symposium is geweest, dat het kleuteronderwijs te belangrijk is om het te laten verrichten door het onderwijzend personeel met de minste opleiding. Om die situatie te verbeteren, wordt aanbevolen, dat de opleiding van kleuterleidsters op hetzelfde niveau komt te staan, als die van onderwijzers aan de basisscholen. Op het symposium is er tevens voor gepleit om voorzover dat mogelijk is, de adspirant-kleuterleidsters te laten opleiden door universitair geschoolde leerkrachten.
In de aanbevelingen die tijdens het symposium zijn gedaan komt ook selectie van adspirant-kleuterleidsters aan de orde. Er wordt voor gepleit om hierbij, behalve kennis, ook psychische geschiktheid voor het beroep van kleuterleidster een rol te laten spelen.

BIJSCHOLING
De opleiding zal gebaseerd moeten zijn op de zogenaamde menswetenschappen (biologie, sociologie, e.d.). Ook allerlei zogenaamde expressievakken zouden gegeven moeten worden. Volgens de aanbevelingen van het symposium zouden afgestudeerde kleuterleidsters geregeld moeten worden bijgeschoold. Deze bijscholing zou moeten worden opgezet door nationale autoriteiten, opleidingsinstituten, universiteiten en de kleuterleidsters zelf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Onderwijssituatie moet verbeterd worden

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken