Bekijk het origineel

Israël beschuldigt de Libanon in VN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël beschuldigt de Libanon in VN

BRIEF AAN WALDHEIM

4 minuten leestijd

TEL AVIV, maandag — Israël bereidt zich op het ogenblik voor op een nieuw offensief tegen Egypte in de Sinaï. Een militaire woordvoerder heett maandagmorgen verklaard, dat het aan de twee fronten in de Sinai en in Syrië van zondag op maandagnacht betrekkelijk rustig is geweest. Volgens de woordvoerder zouden de Israëli's in het zuiden ten minste 220 Egyptische tanks hebben vernietigd. Over eigen verliezen werd niets gezegd.

Hoewel ook aan het noordelijk front nog zware artilleriegevechten worden geleverd, concentreert Israël zich zoveel mogelijk op het zuidelijke front.
Volgens de gepensioneerde generaal en militaire commentator Chaim Herzog zal Egypte moeten volharden in zijn offensief. „Ze kunnen daar niet op die smalle strook blijven. Dit heeft geen militair of politiek doel". Israël beweert een strook van ongeveer 3 tot 5 kilometer lang langs het Suezkanaal te hebben heroverd. Volgens een militaire woordvoerder is het de Egyptenaren zondag niet gelukt een gat te slaan in de Israëlische defensielinies.
Intussen heeft het militaire opperbevel laten weten, dat Israël tot dusver 656 mensen heeft verloren. Er zouden 2.000 gewonden zijn. Tot de slachtoffers behoort onder meer majoor-generaal Abraham Mendler, bevelhebber van de Israëlische strijdkrachten in de Sinaï.

STERKTE
De Israëlische minister van defensie Mosje Dayan schat de sterkte van de Arabische legers op 820.000 man, 1.000 vliegtuigen en 5.000 tanks. Volgens het Internationaal Instituut voor Strategisch Onderzoek kan Israël 300.000 man troepen op de been brengen. Het land heeft 488 gevechtsvliegtuigen en 1.700 tanks. Dit zijn cijfers van voor het begin van de oorlog.
Bij andere acties aan het zuidelijke front heeft Israël, volgens militaire woordvoerders, drie Egyptische luchtmachtbases bij Tanta, El-Mansoura en El-Salhiya, gebombardeerd. De drie vliegvelden liggen in een boog van 80 tot 160 kilometer ten noorden van Caïro. Het militaire opperbevel beweert voorts 15 Egyptische vliegtuigen, waaronder twee toestellen van het Franse type Mirage, te hebben neergehaald.
Israël heeft inmiddels een protest in gediend bij Frankrijk, dat de Mirages aan Libië heeft geleverd op voorwaarde dat deze niet zouden worden gebruikt voor oorlogsdoeleinden.

BRIEF
In een vrijdag aan secretaris-generaal Kurt Waldheim geschreven brief bij de VN, heeft de Israëlische vertegenwoordiger José Tekoah, Libanon ervan beschuldigd, ondanks alle waarschuwingen, dat dit land fungeert als oorlogsbasis tegen Israël. Libanon zal zelf voor de onvermijdelijke consequenties van deze politiek moeten opdraaien, aldus Tekoah.

Terreurcommando's ondernemen van Libanon uit systematische aanvallen op burgerdoelen in het noorden van Israël, aldus de Israëlische vertegenwoordiger. Hij noemde in zijn brief een aantal dorpen en nederzettingen, die voortdurend te lijden hebben van beschietingen met Bazooka's, Katjoesja-raketten en mortieren, waarbij slachtoffers vallen en schade wordt aangericht. Volgens Tekoah heeft Libanon ook radarinstallaties, die zijn ingeschakeld bij de Syrische agressie.

VERZET
Libanon zal zich verzetten tegen een doortocht van Israëlische troepen over zijn grondgebied en tegen iedere vorm van agressie door Israël tegen Syrië en Libanon. Dit zei zaterdag de Libanese premier, Takieddin Solh, op een persconferentie in Beiroet. De premier zei, dat de ziekenhuizen van Bekaa bij de Syrische grens, en van Beiroet ter beschikking van de Syrische gewonden zijn gesteld. Een aantal medische teams en een grote hoeveelheid medicamenten zijn verder naar Syrië gezonden, aldus Solh.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Israël beschuldigt de Libanon in VN

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken