Bekijk het origineel

Wint diplomatie het van olieboycot?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wint diplomatie het van olieboycot?

Russische strategie in Syrië en in de Sinaï

3 minuten leestijd

Van onze correspondent in Beiroet) Zijn de Syriërs vergeten dat zij de oorlog begonnen om de Golanhoogte te heroveiren? Hun moeizaam stand houden tegen de vijand, die sinds gisteren de luchtmacht inzette tegen Egypte, hun terrein verliezen op Syrisch grondgebied ondanks de te hulp gekomen Irakezen, Jordaniërs, Marokkanen en Tunesiërs heet de Russische Strategie. Men volgt het voorbeeld van de Russen in de oorlog met Napoleon en Hitler. Israël zal gelokt worden zich te ver in de Syrische woestijn te begeven. Dit was het commentaar in de Arabische pers.

Het lijkt er meer op dat Israël een dergelijke tactiek volgt in de Sinaï woestijn, zodat dus niet Israël maar Egypte het slachtoffer dreigt te worden van de z.g. Russische strategie. Maar al is Israël duidelijk de sterkste partij, de krachttoer vergt tijd, en de offers zijn groot. De Arabische staten hebben gewonnen, aan prestige, dus aan de interne stabiliteit. De Arabische solidariteit is verstevigd.

Of dio, solidariteit morgen gerealiseerd zal worden in de olieconferentie die Koeweit heeft uitgeschreven, staat nog te bezien. Alleen Bahrein en Lybië hebben toegezegd aan de conferentie deel te nemen. Als Saoedi-Arabië niet reageert, is dit olieberaad zinloos. Irak zal het een maand geleden gesloten conitract met Japan miet op het spel zetten. Van de Iraakse schatkist is de bodem al lang te zien.

Een groot deel van de Iraakse olie was onverkoopbaar geworden, nadat Irak in 1972 de Iraakse oliemaatschappij nationaliseerde. De voordelige, olieleverantie aan Japan garandeert de Japanse industrie voor de komende tien jaar de in het westen misschien schaars geworden grondstof. Dit is op zichzelf een pressie op het Westen,

Van een olieboycot zou trouwens geen onmiddellijk resultaat op de oorlog in het Midden-Oosten te verwachten zijn. Koeweit grijpt met het initiatief vooruit op de diplomatie die op de oorlog ' olgen zal. Het initiatief is prematuur.

In de schaduw van de oorlog ontwikkelt, zich in Libanon een nieuwe crisis tussen d3 Palestijnen en het Libanese leger. Het feit dat Zuid-L-ibanon absoluut dichtgehouden wordt voor journalisten, doet vermoeden dat het leger daar alles in het werk stelt om Palestijnse provocatie te voorkomen. Israël zou van. de gelegenheid gebruik kunnen maken om Zuid-Libanon opnieuw te bestoken en misschien zelfs te bezetten. Het laatst is een oud havikenplan in Israël en de haviken" hebben ongetwijfeld meer gezag gekregen door de oorlog. De uitgestelde verkiezingen in Israël zullen laten zien hoeveel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wint diplomatie het van olieboycot?

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken