Bekijk het origineel

Breuk in Democratische Partij op Antillen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Breuk in Democratische Partij op Antillen

3 minuten leestijd

WILLEMSTAD, maandag — De breuk in de Democratische Partij van de Nederlandse Antillen is zondagmorgen een feit geworden toen voorzitter R. J. Isa tijdens een vergadering van de wijkleiders van de partij vanwege het tumult en de chaos de voorzittershamer neerlegde. De heer Isa, die premier is van het demissionaire Antilliaanse kabinet, zei niet meer tot de partij te behoren.
Met de voorzitter vertrok een groot aantal wijkleiders en ook de bestuursleden R. Elhage en F. J, Pijpers (beiden demissionaire ministers). Onder leiding van de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen in Nederland, S. G. M. Rozendal zetten vier van de zeven leden van het voorlopige bestuur en volgens een opgave van de Rozendal 39 wijkleiders de vergadering voort. Minister Rozenda werd aangewezen als voorzitter van het bestuur. De heer Isa verklaarde na het verlaten van de vergadering tegenover het ANP, dat hij en de heren Elhage en Pijpers hun statenzetels zullen blijven bezetten, omdat zij wettig gekozen zijn. De fractie zal iedere nieuwe Antilliaanse regering aanvaarden mits de heer Rozendal daarin geen minister is. Ook zullen zij geen ministerzetel opeisen in het nieuwe kabinet.

OPPOSITIE
De heer Rozendal verklaarde dat hij, als hij daartoe zou worden gedwongen, graag in zijn eentje in de oppositie zal gaan. Hij zei, dat de breuk geen directe gevolgen hoeft te hebben voor de samenwerking tussen nationale Volkspartij-Unie en de Democratische Partij op eilandelijk niveau op Curacao, een definitieve beslissing hierover zal wel onderwerp zijn van het beraad in de komende dagen. Ook de heer Isa zei, dat hij de stappen die hij nu zal gaan nemen ten aanzien van de Democratische Partij zal moeten gaan bestuderen. Hij kon niet zeggen of er een nieuwe partij zal worden opgericht. Volgens hem is de voortgezette vergadering van de Democratische Partij niet wettig.
Volgens waarnemers is het nu nog moeilijk te zeggen welke invloed de breuk in de Democratische Partij zal hebben op de formatie van een nieuwe regering in de Nederlandse Antillen. Het is nog moeilijker te zeggen hoe de toekomstige ontwikkeling zal zijn van de twee groepen met aan de ene kant premier Isa aan de leiding en aan de andere kant gevolmachtigd minister Rozendal.

INFORMATEUR
Maandag begint informateur Juancho Evertsz (NVP-U) met de politieke oriëntaties in het kader van zijn formatieopdracht. De opdracht luidt in het kort de gouverneur van de Nederlandse Antillen in te lichten over de mogelijkheden om te komen tot een Antilliaans kabinet dat steunt op een zo groot mogelijke meerderheid van de staten van de Nederlandse Antillen, zo mogelijk op een tweederde meerderheid. De afgelopen week heeft de heer Evertsz gesprekken gehad met de deskundigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Breuk in Democratische Partij op Antillen

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken