Bekijk het origineel

Wat meer afzetlmnsen voor EEG-boter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wat meer afzetlmnsen voor EEG-boter

2 minuten leestijd

Er is nog steeds een flinke botervoorraad in de EEG, hoewel er meer mogelijkheden voor de afzet lijken te komen. In zakenkringen en bij de overheid wordt thans druk gepraat over de mogelijkheid van een aanzienlijke boter-transactie met de VS. Het gaat alsnog ofti geruchten en gezien de macht van de zuivel-top in Washington worden de kansen op een Amerikaans boter-contingent tamelijk gering geacht.

Niettemin zouden reeds zekere partijen boter uit Kuropa naar Amerikaanse havendepots zijn overgebracht, teneinde zeker van de partij te zijn als Amerika een kwantum toestaat.

Op 28 september telde men in de koelhuizen van de interventiebureaus der negen EEG-lidstaten 187.830 ton boter waarvan 137.330 ton werkelijk beschikbaar waren. Ruim 50.000 ton waren reeds voor uiteenlopende bestemmingen vastgelegd. In privé-voorraad onder contract bevonden zich daarnaast nog 159.410 ton, zodat het totaal van de beschikbare hoeveelheid op 296.740 ton kan worden geschat.

Eind september werd nog steeds boter ingeslagen maar de afzet is toch hoger.

In Duitsland en Frankrijk zijn met resp. 91.400 en 80.500 ton de grootste hoeveelheden beschikbaar. Dit heeft er toe geleid dat heel wat Duitse boter o.m. naar België in transit is uitgevoerd, met name voor verwerking tot butter-oil voor voedselhulp.

De beschikbare Nederlandse voorraad bestaat voor 37.000 ton uit privé-voorraden onder contract. Het gaat hier, volgens door Nederlandse experts in het Beheerscomité Zuivel verstrekte gegevens, hoofdzakelijk om Duitse boter die wegens de geringe opslagkosten In Nederland „overwintert".

Verder bevond zich in Nederland ook nog 6600 ton interventieboter. Deze hoeveelheden zijn belangrijk kleiner dan vorig jaar toen de totale „berg" in ons land op dezelfde datum 935444 ton bedroeg.

Eind september waren in de Gemeenschap nog slechts 155622 ton magermelkpoeder in publieke voorraad. Het gaat hier om 54.500 in de Bondsrepubliek, 45.800 ton in Frankrijk en 28.000 ton in België.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wat meer afzetlmnsen voor EEG-boter

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken