Bekijk het origineel

Schijnheilig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schijnheilig

2 minuten leestijd

Onder de Vierde republiek heeft Israël steeds kunnen rekenen op de steun van Frankrijk, ook als het ging om wapenleveranties. Met de komst van De Gaulle is dat gaan veranderen. De grandeur van Frankrijk, die hij zo hartstochtelijk najaagde, achtte De Gaulle meer gediend door de vriendschap van de olierijke Arabische wereld, dan met die van het kleine Israël. Sinds de zesdaagse oorlog van 1967 had Frankrijk een wapenembargo afgekondigd op de levering van oorlogsmatsriaal aan de strijdende partijen in het Midden Oosten. Een land als Libië rekende men daar gemakshalve maar niet toe. Weliswaar heeft Libië ook geen deel genomen aan de zesdaagse oorlog - het was toen nog een rustige monarchie - maar de anti-Israëlische gevoelens van de huidige leider Gadaffi zijn algemeen bekend. Niettemin leverde Frankrijk grote aantallen Mirages aan de Libische luchtmacht. Zo'n stevige exportorder was immers niet te versmaden. De leveranties bleven doorgaan, ook toen op inatiatief van Gadaffi, Libië en Egypte min of meer een federatie gingen vormen. Wel moest Gadaffi beloven, dat de Mirages niet tegen Israël zouden worden ingezet, maar wat zijn in de internationale verhoudingen dergelijke beloftes waard. In oorlogstijd al helemaal niets. Volgens Israëlische gegevens zijn er dit weekeinde dan ook Mirages boven het strijdtoneel in de Sinaï verschenen. Twee toestellen zou men zelfs hebben neergehaald, al moeten de bewijzen nog wel geleverd worden.
Niettemin gaat het zogenaamd neutrale Frankrijk door met wapenleveranties aan de Arabieren. Deze week werden vanuit Marseille, Franse tanks verscheept naar Saoedi-Arabië, een land dat zich inmiddels ook in de oorlog gemengd heeft. Meer dan ooit maakt de Franse politiek ten aanzien van het Midden Oosten dan ook een schijnheilige indruk. Onder het mom van neutraliteit wordt Israël in feite opgeofferd. En dat terwille van Frankrijks wapenhandel en de Franse invloed in Noord-Afrika en het Midden Oosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Schijnheilig

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken