Bekijk het origineel

Totale inventarisatie monumenten Rotterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Totale inventarisatie monumenten Rotterdam

DOOR „ROTERODAMUM"

3 minuten leestijd

Het IS nu bijna twee jaar geleden dat Rotterdam bol stond van verontwaardiging over de afbraak van de Koninginnekerk. Alle pogingen om dit bij vele Rotterdammers geliefde bouwwerk te redden waren echter tevergeefs. De kerk werd met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een bejaardentehuis. Deze sloop is voor het historisch genootschap „Roterodamum" directe aanleading geweest tol het instellen van een werkgroep „inventarisatie Rotterdamse monumenten".

Gedurfde meer dan een jaar verrichtte d, werkgroep een minutieus onr derzoek, waarvan de resultaten maandag in de vorm van een rapport zijn aangeboden aan burgemeester Tl^omassen. Het rapport draagt de naam „architectuur van vroeger in het Rotterdam van nu" en wordt geïllustreerd door een kleine foto-expositie in de hal van het Rotterdamse stadhuis. De werkgroep is tot de conclusie ge

De toevoeging van Colmschate — een gedeelte van de Overijsselse gemeente Diepenveen — bij het volgebouwde Deventer is bij de fracties van KVP, ARP en CHU In goede aarde gevallen. Ue christen-democraten vinden dat de IJsselstad op eigen grondgebied moet kunnen uitbreiden. Opoffering van CoImssKhate is huns inziens daarvoor onontkoombaar. De confessionelen willen ook graag de mening van Franssen en Fièvez horen over het voorstel om een deel van het industrieterrein Kloosterl^iden voor wonimgbouw te besitemmen. In dat geval zou — volgens het actiecomité Colmschate — met een kleiner te annexeren gebied kunnen worden vplsH;a. .

Het wetsontwerp om geheel Diepenveen aan Deventer ,,cadeau" te doen, werd dit voorjaar door de Eerste -Kamer naar de pruHennnand verwezen. De senatoren weigerden de levenskrachtige en natuurlijke gemeente op te offeren aan staddsuitbreiding. Een gedeeltelijke annexatie vonid men meer dan voldoende. De kamerleden Franssen en Fièvez zijn serieus op deze suggestie ingegaan. Vandaar hun voorstel om het uit zijn jasje gescheurde Deventer nU«?n te vergroten met Colmschate. komen dat er in Rotterdam ondanks het bombardement door de Luftwaffe in mei 1940 toch nog zeer veel is overgebleven, dat de moeite waard is om in stand te houden. Dat geldt niet alleen voor afzonderlijke gebouwen, maar ook voor bepaalde stadsbpelden. Tweeëntvrintig maal heeft de werkgroep het predikaat „van nationale betekenis" verleend: o.a. aan het Witte Huis, de eerste Nederlandse wolkenkrabber, en aan het Feyenoord stadion. Een gebouw als volgens Roterodamum zelfs van internationale betekenis: de Van Nelle fabriek uit 1928 welke in buitenlandse publikaties op bouwkundig gebied veelvuldig genoemd wordt.

HANDLEIDING

Mr. J. Dutilh. voorzitter van Roterodamum, stelde maandag dat het rapport van zijn genootschap is bedoeld als handleiding voor allen, die zich bezighouden me t het welzijn van de stad, zowel in het kader van overheidsdiensten als in het particuliere vlak. „Misschien dat dan in de toekomst kan worden vermeden, dat waardevolle monumenten worden bedreigd of zelfs verloren gaan Helaas hebben wij geen enkel machts-middel om ons doel te bereiken, maar wellicht hebben wij de aanzet gegeven tot het instellen van een gemeentelijke monumentenilljst".

Burgemeester Thomassen, die de tentoonsteJling, architectuur van vroeger in het Rotterdam van nu opende, ging niet helemaal akkoord met de door Ro- " terodamum opgestelde lijst. „Natuurlijk vind ook ik, dat bepaalde gebouwen behouden meten blijven, maar wij moeten niet vergeten dat het „gezicht" van Rotterdam wordt bepaald door nieuwe bebouwing. Als ik langs deze tentoonstelling loop heb ik dan Rotterdam gezien? Voor mijn gevoel niet. Maar als ik naar de Lijnbaan kijk, de nieuwe Bijenkorf of het Shellgebouw, ja dan zie ik het eigenlijke Rotterdam. Wij moeten oppassen dat wij ons niet zodanig concentreren op het verleden dat er geen ruimte overblijft voor creativiteit met het oog op de toekomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Totale inventarisatie monumenten Rotterdam

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken